A spanyol pártvezetők tömeges választási részvételre buzdítottak

Tömeges részvételre buzdították a szavazókat a parlamenti választásokon a legnagyobb spanyol pártok vezetői vasárnap, miután leadták saját voksaikat.

Forrás: MTI2019. 11. 10. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Arra ösztönzöm a spanyolokat, szavazzanak, hogy erősítsük meg szavazatunkkal a spanyol demokráciát” – fogalmazott a politikusok közül legkorábban szavazó Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő a szavazóhelyiség előtt várakozó újságíróknak.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára hangsúlyozta: az országnak stabilitásra van szüksége és kitért arra is, hogy biztosítják a voksolás lebonyolításának zavartalanságát.

„Ez egyike azon kevés napoknak, amikor bármelyik választópolgárnak ugyanannyi hatalma van mint egy multimilliomosnak” – nyilatkozta nem sokkal később egy másik madridi szavazóhelyiség előtt Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője.

Pablo Casado, az eddigi legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke, miután leadta szavazatát arról beszélt, hogy a legkedvezőbb eredményt egy világos eredmény jelentené, amely engedi az uralkodó belpolitikai patthelyzet feloldását. „A folytonosság vagy a változás között választunk” – jegyezte meg.

Délelőtt szavazott Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt vezetője is, aki szerint itt az idő, hogy a társadalom megmozduljon. A mérsékelt szavazókat felszólította: ne maradjanak otthon és ne engedjék, hogy mások döntsenek helyettük.

A szavazóhelyiségek reggel 9 órakor nyitottak meg, és van, ahol a voksolás már be is fejeződött.

A leggyorsabb, nem először az észak-kelet spanyolországi Villarroya település volt, ahol a választásra jogosult nyolc ember összesen 32 másodperc alatt adta le szavazatát, így a szavazóhelyiség már be is zárt.

A spanyol választók összesen 22800 helyszínen voksolhatnak az ország 8131 településén és városában este nyolc óráig.

Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.