A svéd tanárokat is megfélemlítette a brutális terrorcselekmény

Sokan gyászolják a tanárt, akit Franciaországban az utcán fejezett le gyilkosa, miután a férfi az órán Mohamed karikatúrákat mutatott be. Hasonló támadástól félnek tanárok Svédországban is, egyikük szerint csak az a kérdés, hogy mikor éri őket is hasonló támadás.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 10. 21. 12:31
null
Conflans-Saint-Honorine, 2020. oktber 20. A Samuel Paty trtnelemtanr emlkre szervezett virraszts rsztvevi Conflans Saint-Honorine-ben 2020. oktber 20-n. Ngy nappal korbban egy 17 ves csecsen fi kssel meglte, majd lefejezte a trtnelemtanrt Prizs szaknyugati elvrosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcjn. A tettest a rendrk agyonlttk. Korbban a tanr az rjn Mohamed prftrl kszlt karikatrkat mutatott a dikjainak, amikor a szlsszabadsgrl beszlt. MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutálisan gyilkolták meg, a fejét vágták le a francia tanárnak Samuel Paty-nek múlt pénteken – idézi fel a terrorcselekményt a V4NA hírügynökség. Az eset mindenkit sokkolt, köztük a svédországi tanárokat is, akik attól tartanak, hogy hasonló eset velük is megtörténhet.

Olof Linton azt nyilatkozta a svéd állami televíziónak (SVT), hogy a gyilkosság valójában a szólásszabadság elleni támadás volt, és bárhol megtörténhetett volna Európában – például Svédországban. A Stockholmban tanító középiskolai tanár szerint fel is kell készülni az ilyen támadásokra, mert már nem az a kérdés, hogy megtörténhet-e ilyen velük is, hanem hogy mikor. Linton arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanároknak továbbra is a gyerekeket kell okosítani, így nem szabad meghajolniuk a szélsőséges ideológiák előtt.

Egy enköpingi középiskolában tanító nő szerint is fontos a szólásszabadságról beszélni az órákon. Charlotta Hemlin azt mondta, a társadalom már így is egyre inkább polarizált, így különösen fontos, hogy az órákon a kényes témákat is érintsék. Mattias Axelsson, egy göteborgi középiskolai tanár pedig arról számolt be az SVT-nek, hogy francia kollégájának a meggyilkolása elszomorította és feldühítette.

A jelek szerint ráadásul nem tűnik alaptalannak a tanárok félelme Svédországban. A göteborgi tanárok szövetkezetének elnöke szerint az ottani iskolákban is mindennapos probléma az erőszak és a tanárok megfélemlítése. A speciális tanulócsoportokban például szinte mindennap megverik a diákok a tanárokat, vagy akár megharapják, megkarmolják őket.

Borås-ban az iskolákban szintén jellemző az erőszakosság és a fenyegetés a diákok részéről a tanárok felé. Egy ottani tanár, Karl Hallerup szerint volt már alkalom kődobálásra is, és néhány esetben rendkívül komoly helyzet áll elő, ami akár súlyosabb is lehetett volna.

A tanár szerint nagy problémát jelent ez a jelenség a tanárok munkakörnyezetére nézve. Ráadásul számos esetben a tanárok nem merik jelenteni az eseteket – vagy azért, mert attól félnek, hogy csak rosszabbodik a helyzet, vagy csak mert nem hiszik, hogy bármi is javulna a jelentéstől. A helyzet már odáig fajult Borås-ban, hogy több iskola igazgatója riasztót hord magánál támadás esetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.