A svédek maguk se tudják, hányan élnek az országukban

A svéd statisztikai hivatal maga jelezte, hogy nem tudja pontosan megmondani, hány ember van az országban, mivel felméréseik csak az adózó állampolgárokat regisztrálják, és nem számolnak az illegális bevándorlókkal.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 08. 03. 15:49
null
Malmö, 2015. szeptember 10. Egy migráns térképet tanulmányoz a malmöi vasútállomáson 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/TT/Ola Torkelsson) Fotó: OLA TORKELSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd statisztikai hivatal (SCB) jelentése szerint jelenleg mintegy 10,35 millió állampolgár él az országban, azonban ez a szám korántsem pontos, ahogy azt maga a szervezet is elismerte. Az SCB az adatait nem házalós népszámlálók, de nem is levelezés útján nyeri, hanem a svéd adóügynökség nyilvántartásából, ami tehát nem számol az országban tartózkodó, de adót nem fizető lakossággal – tájékoztat a V4NA Hírügynökség.

Marie Lidéus a hivatal statisztikai vezetője nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a népességi statisztikákban csak azok szerepelnek, akik kifejezetten regisztrált lakhellyel rendelkeznek, de a regiszterek nem mutatják azokat, akik nem.

A problémát az jelenti, hogy az országban egyre többen élnek a „társadalmon kívül”. Ők egyrészt azok a fiatalok, akik a szüleik lakcímén vannak bejelentve, de már elköltöztek, mert más városban tanulnak. Komolyabb mértékben torzítja a statisztikát az illegális migránsok száma. Jelenleg nem lehet tudni, hogy hányan tartózkodnak illegálisan az országban vagy esetleg több különböző név alatt. Januárban a rendőrség egy olyan bevándorlót fogott el, akit 10 különböző bűntény miatt köröztek, de nagyon nehezen tudták kézre keríteni, mert hét különböző személyazonossága volt bejegyezve.

A hatóságok jelenleg a személyes népszámlálásban gondolkodnak, mivel számos „érzékeny területen” rendkívül nehezen mérhető a lakosok száma. Az adóhivatal szerint mintegy 119 ezer ember van rossz lakcímre regisztrálva, és feltételezi, hogy ennél sokkal többen vannak, akik sehova sincsenek bejelentve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.