A szabadságpárti osztrák belügyminiszter szerint az ÖVP megpuccsolta a koalíciót

A Mandineren jelent meg Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének Facebook-írása, melyben bemutatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról.

Forrás: Origo, Mandiner2019. 05. 20. 10:35
Kickl, Herbert
Bcs, 2018. szeptember 14. Herbert Kickl osztrk belgyminiszter nyilatkozik a sajt kpviselinek a migrci biztonsgi kihvsairl tartand nemzetkzi konferencia eltt az osztrk soros EU-elnksg rendezsben, Bcsben 2018. szeptember 14-n. (MTI/EPA/Florian Wieser) Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előrehozott választásokat írtak ki Ausztriában, miután Strache alkancellár lemondott, és Kurz kancellár nem tudott megegyezni koalíciós partnerével. Az osztrák belügyminiszter ezt követően a Facebookon számolt be a kormánykoalíció „felrobbantásáról„, valamint arról, hogy az ÖVP ki akarta kényszeríteni a lemondását.

Kickl a bejegyzését azzal kezdte, hogy az ÖVP (Osztrák Néppárt) szombaton egyoldalúan felmondta a kormányzati együttműködést. Ezért várhatóan szeptemberben új választásokra kerül sor. A kancellár szavai szerint ez Ausztriáról szól – idézte a belügyminiszter Sebastian Kurzot. Az elmúlt órák és napok eredményei azonban megmutatják, hogy ez nem így van. Ez mindössze Kurz szövetségi kancellár és az ÖVP hatalmáról szól.És nyilvánvalóan egy kormány felrobbantásának áráról is, amely sok éve a legnagyobb elismerést vívta ki a munkájával – állapította meg Herbert Kickl.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek
Fotó: MTI/EPA

Strache lemondása volt az ár

Kickl szerint ez volt az, amiben Strache több személyes beszélgetés során Kurz kancellárral megegyezett, hogy a kormányzati munka folytatódni tudjon. Ezenfelül csak néhány tartalmi pontot kellett volna kidolgozni az újrakezdéshez.

Miért nem lett megállapodás? – tette fel a kérdést mindezek után a belügyminiszter. Az ÖVP-nek titokban más valódi célja volt. Ki akarta kényszeríteni a visszavonulásom a belügyminiszteri pozíciótól - hangsúlyozta Kickl. Ez azt jelenti: tovább kormányozott volna, de az FPÖ-t mellőzve a belügyből, anélkül a keményvonalas és konzekvens politika nélkül, amit a biztonság és menekültek terén folytattunk, és amit a népesség széles köre támogatott – szögezte le Herbert Kickl.

A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében – írta Herbert Kickl.Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában osztrák és európai földön képviseltünk, az ENSZ migrációs paktumának elutasítása miatt, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszerbetelepítésének világos elutasítása miatt, a kiutazási központok felállítása miatt - tette hozzá. Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte.

A teljes Facebook-bejegyzést itt olvashatják magyarul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.