A szaúdi trónörökös ellen indított pert Hasogdzsi menyasszonya

A meggyilkolt újságíró menyasszonya szerint a szaúdi koronaherceg is részese volt az összeesküvésnek.

2020. 10. 21. 15:36
null
Hatice Cengiz, a meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya. Fotó: Sedat Suna Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indított egy amerikai bíróságon a két éve meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya. Hatice Cengiz Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg felelősségre vonására szólított fel. Az asszony a polgári pert a Demokrácia az Arab Világnak Most nevű amerikai szervezettel közösen indította, melyet még Hasogdzsi alapított.

– Remélem, hogy a per révén igazságot és igazságosságot tudunk elérni Dzsamál számára. Bízom az amerikai polgári igazságszolgáltatási rendszerben annyira, hogy hangot adjak a történteknek, és felelősségre vonjam azokat, akik ezt tették – mondta az elhunyt újságíró menyasszonya nyilatkozatában, aki szerint az arab királyság trónörököse rendelte el Hasogdzsi meggyilkolását.

Hasogdzsi a The Washington Post amerikai napilap rendszeres szerzője volt, több írásában élesen bírálta a szaúdi királyságot. Az újságírót 2018 októberében ölték meg Isztambulban a szaúdi konzulátuson, holttestét valószínűleg feldarabolták. Az amerikai CIA hírszerző ügynökség szerint a trónörökös, Szalmán irányította az akciót, azonban a monarchia képviselői mást állítanak. Szaúd-Arábia elismerte, hogy ügynökei megölték az újságírót, de korábbi nyilatkozatuk szerint a koronaherceg beleegyezése nélkül hajtották végre a merényletet.

Cengiz úgy véli, a Hasogdzsi elleni merénylet Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségén kezdődött, amikor férje a kirendeltségre ment, hogy közelgő házasságukhoz megszerezze a szükséges dokumentumokat. A washingtoni hivatal szaúdi tisztviselői azt mondták az újságírónak, hogy az Egyesült Államokban nem lehetséges a papírok beszerzése, ehhez Törökországba, Isztambulba kell utaznia és Szaúd-Arábia ottani kirendeltségétől kell kérnie a segítséget.

– Ez a végzetes félrevezetés az Egyesült Államokban történt, és része volt annak az átfogó összeesküvésnek, amelynek hatása volt Hasogdzsi egyesült államokbeli tevékenységére. A vádlottak és az összeesküvők mindezt Hasogdzsi meggyilkolásának céljából szervezték – áll a periratban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.