A szélsőségesek szerint a koppenhágai Kis hableány-szobor „rasszista hal”

A koppenhágai rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania a szoborrongálókat.

Forrás: MTI2020. 07. 03. 13:31
'Racist Fish' message spraypainted on Copenhagen's iconic 'Little Mermaid' statue
epa08524214 Police officers take pictures of the iconic 'Little Mermaid' statue after the rock that serves as its plinth appeared with the message 'Racist Fish' in English spraypainted on it overnight in Copenhagen, Denmark, 03 July 2020. The bronze statue, created by sculptor Edvard Eriksen in 1913 based on the homonymous fairytale by Hans Christian Andersen, is one of the Danish capital's biggest tourist attractions. Over the past decades, it has been subjected to vandalism (decapitation, graffiti, defacement, etc.) numerous times. EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlenek megrongálták a Hans Christian Andersen meséjéből ismert Kis hableánynak a koppenhágai tengerpartnál álló szobrát: azt írták a talapzatára, hogy rasszista hal.

A rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania az elkövetőket, akik feltehetően csütörtök éjjel vagy péntek hajnalban firkálták össze a szobrot.

„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

A 107 éve a koppenhágai tengerpartnál álló, egy sziklán ülő hableányt formáló alkotás már korábban is többször volt rongálók célpontja. Volt, hogy bálnavadászat-ellenes és demokráciapárti aktivisták firkálták össze, és kétszer le is fejezték.

A május óta tartó rasszizmusellenes megmozdulások alkalmával többször kerültek a rendbontók célkeresztjébe olyan szobrok, amelyek olyan alakokat ábrázolnak, akiknek valamilyen közük volt a gyarmatosításhoz vagy a rasszista elnyomáshoz, de a Kis hableánnyal kapcsolatban ilyen felvetés korábban még nem fogalmazódott meg.

„Nehezemre esik felfogni, hogy mi lehet rasszista a Kis hableány című mesében” – adott hangot értetlenségének Ane Grum-Schwensen, a Dél-dániai Egyetem H. C. Andersen Kutatóközpontjának szakértője.

A szélsőséges vandálok a mesefigurákat sem kímélik
Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.