A szén-dioxid-kibocsátásra is hatással van a koronavírus

A kutatók a légszennyezettség tartós csökkentése érdekében a gyaloglást, a kerékpárt javasolják.

Forrás: BBC2020. 12. 11. 14:51
null
A közlekedés felel a szén-dioxid-kibocsátás negyedéért Fotó: TAL COHEN Forrás: MTI/EPA/Tal Cohen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutatók szerint a második világháború óta nem csökkent ennyit az éves szén-dioxid-kibocsátás mennyisége, mint idén. A szakértők úgy vélik, hogy mindez a koronavírus okozta világjárványnak köszönhető

– írja a BBC brit hírportál.

A híroldal az Earth System Science Data folyóirat ma megjelent tanulmányára hivatkozik, mely az idei globális szén-dioxid-kibocsátást vizsgálja. A cikk szerzői szerint a kibocsátás mintegy 7 százalékkal csökkent ebben az évben világszerte. A legnagyobb visszaesést Európában és az Egyesült Államokban tapasztalták, ahol 12 százalékos értéket mértek, azonban egyes országokban a szén-dioxid-kibocsátás még ennél is jelentősebb volt: Franciaországban 15 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 13 százalékkal csökkent a légszennyezettség. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a francia és a brit gyárak leállásokra kényszerültek a világjárvány megjelenésével, majd annak rohamos terjedése miatt.

– A fő ok az volt, hogy ebben a két országban kétszer is elrendelték a teljes lezárást, amelyek más országokkal összehasonlítva meglehetősen szigorúak voltak. A két állam kibocsátásai főleg a közlekedési ágazatból származnak, az iparból és más ágazatokból kevésbé

– magyarázta Corinne Le Quéré, a University of East Anglia munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató továbbá hozzátette, hogy Franciaországra ez különösen igaz, ahol a szén-dioxid-kibocsátásnak 40 százaléka a közlekedésből származik, mivel az áram jelentős részét atomerőművekben állítják elő.

A légi közlekedést is világszerte súlyosan érintették a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások. Becslések szerint év végéig várhatóan 40 százalékkal marad alacsonyabb az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az előző évi adatokhoz viszonyítva.

A közlekedés felel a szén-dioxid-kibocsátás negyedéért
Fotó: MTI/EPA/Tal Cohen

A tanulmány azt írja, hogy a világtendencia alól kivételt képez Kína, ahol év végéig csupán 1,7 százalékos csökkenés várható, azonban ezzel nem minden szakértő ért egyet. Egyes elemzések arra utalnak, hogy az ázsiai ország gazdasága már magához tért annyira a járványhelyzetből, hogy akár növekedhet is a levegő szennyezettsége.

A Global Carbon Project elnevezésű szervezet – mely az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátását és okait kívánja számszerűsíteni – megállapította, hogy ebben az évben a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2,4 milliárd tonnával csökkent. Ezzel szemben a 2009-es gazdasági visszaesés idején a mérséklődés csupán félmilliárd tonna volt, a második világháború után pedig kevesebb, mint egymilliárd tonnával csökkent. Szakértők szerint a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítéséhez a következő 10 évben évente kétmilliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére lenne szükség.

– Minden adatkészlet azt mutatja, hogy februárban és márciusban magas volt a kibocsátás visszaesése, de az év végéhez közeledve már mást látjuk: a mostani értékek megközelítik a tavalyi év végén mérteket, sőt egyes becslések szerint a teljes év meghaladja a tavalyi kibocsátást a pandémia ellenére

– jelentette ki Jan Ivar Korsbakken, a norvég CICERO éghajlatkutatási központ vezető kutatója, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.

A kutatócsoport minden tagja egyetért azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a következő évben jelentős mértékben növekedni fog. A szakértők szerint arra kell nagyobb figyelmet fordítani, hogy fenntartható projekteket hozzanak létre világszerte, továbbá előtérbe kell helyezni a gyaloglást, az elektromos járművek minél szélesebb körű elterjedését és a kerékpárok használatát az üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.