A szíriai befolyás a tét

A számos dzsihadista lázadócsoport által ellenőrzött északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fokozódó feszültségről tárgyalt Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

2019. 08. 28. 6:44
Turkish President Recep Tayyip Erdogan visits Moscow
Migránsáradattól tartva fejezte ki aggodalmát Erdogan török elnök orosz kollégájának, Putyinnak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számos dzsihadista lázadócsoport által ellenőrzött északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fokozódó feszültségről tárgyalt tegnap Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

A Hürriyet török hírportál szerint Erdogan aggodalmát fejezte ki orosz kollégájának amiatt, hogy a Moszkva támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök továbbra is intenzív katonai akciókat hajt végre a térségben, ez pedig nem csupán egy újabb humanitárius válsághoz vezethet, de a szíriai kormányerők előrenyomulása következtében ismét tízezrek indultak útnak a török határ felé a harcok elől.

Migránsáradattól tartva fejezte ki aggodalmát Erdogan török elnök orosz kollégájának, Putyinnak
Fotó: Reuters

Törökország az elmúlt években szintén jelentősen kiterjesztette befolyását a határ menti Idlíb tartományban, sőt egyes régiókat el is foglalt, nagy erőt fordítva arra, hogy a helyi fegyvereseket a saját ernyőszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Front alatt egyesítse. A török befolyásszerzési erőfeszítések pedig éppen az ország mintegy harmadát ellenőrzésük alatt tartó kurd milíciákkal magyarázhatóak.

A kurd hatóságok mindenesetre tegnap elindították a csapatkivonást az ellenőrzésük alatt álló, szintén Törökországgal határos északkelet-szíriai területekről, nem sokkal azután, hogy megkezdte működését a közös török–amerikai műveleti központ.

Ennek célja egy biztonsági övezet kialakítása. Erdogan azt mondta: a területre hamarosan belépnek a török szárazföldi csapatok, emlékeztetett a távirati iroda. Ankara és Washington hosszas tárgyalások után nemrég állapodott meg egy olyan török–amerikai műveleti központ létrehozásáról, amely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból koordinálja majd a biztonsági övezetet.

Az egyezség értelmében két hete török drónokat is bevetnek Északkelet-Szíriában, pár napja közös helikopteres járőrözés is zajlik. A biztonsági övezetre elsősorban Ankarának van szüksége, mert a térségben az egyik legaktívabb fegyveres erő a Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia, amely – az USA támogatásával – megkérdőjelezhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésében.

Az orosz és a török elnök egy légi és űripari vásár apropóján találkozott a Zsukovszkij repülőtéren. A török lap szerint Putyin még a vásár megnyitója előtt megmutatta Erdogannak a Szu–57-es vadászgépet, amelynek vásárlása mellett azután döntött Ankara, hogy Washington kizárta az amerikai F–35-ös lopakodó projektjéből azután, hogy a NATO-tag Törökország az Észak-atlanti Szövetség többszöri rosszallása ellenére is a szintén orosz Sz–400-as rakétavédelmi rendszer megvásárlása mellett döntött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.