A szíriai helyzetről is tanácskoznak hétfőn az uniós külügyminiszterek

Forrás: MTI2019. 10. 13. 18:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn, egynapos luxembourgi tanácskozásukon a sürgős nemzetközi kérdések megvitatása mellett eszmecserét folytatnak Afganisztánról és Szíriáról, valamint áttekintik a Perzsa-öböl menti országok, továbbá Líbia és Venezuela helyzetét is.

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a külügyminiszterek megbeszélést folytatnak Szíriáról az országban történt legújabb események tükrében. A megbeszélésen részt vesz Geir Pedersen, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja is.

Az unió célja az, hogy véget érjen a konfliktus, és lehetővé váljon a szíriaiak számára, hogy békében élhessenek hazájukban – olvasható a tájékoztatóban.

A tanács áttekinti az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt. Törökország ugyanis további fúrási tevékenységeket folytat a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva Ciprus déli partjaitól 45 tengeri mérföldre.

A szakminiszterek megvitatják majd az afganisztáni helyzetet, különös figyelemmel a szeptember végén tartott elnökválasztásra. Emellett várhatóan áttekintik a béketárgyalások legutóbbi fejleményeit a konfliktus tartós és tárgyalásokon alapuló politikai megoldása érdekében.

Az uniós külügyminiszterek megbeszélést folytatnak továbbá Ukrajnáról, hogy előkészítsék a Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel a közeljövőben munkaebéd keretében tervezett véleménycserét. Emellett várhatóan kitérnek majd Venezuelára, Iránra, valamint a líbiai és az iraki helyzetre.

Az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden tartanak megbeszélést Luxembourgban. Az Általános Ügyek Tanácsa ülésének középpontjában az EU bővítése, továbbá Albánia és Észak-Macedónia stabilizációs és társulási folyamata áll majd.

Egyéb napirendi pontok keretében a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) után az unióban maradó tagországok, az EU27-ek megbeszélést tartanak a kilépési tárgyalások állásáról. Erről Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója tájékoztatja a minisztereket.

A tanács ennek alapján készíti elő a jövő héten esedékes EU-csúcstalálkozónak e témával foglalkozó tanácskozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.