A tálib terroristák ismét sok embert öltek meg

A szélsőségesek támadásaiban az afgán biztonsági erők legalább 23 tagja vesztette életét.

Forrás: MTI2020. 04. 22. 23:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afgán biztonsági erők legalább 23 tagja vesztette életét a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek támadásaiban – közölték szerdán tisztségviselők.

A biztonsági erők 11 tagja lelte halálát, további 19 megsebesült a radikális iszlamista lázadók támadásában, amelyeket ellenőrzőpontok ellen hajtottak végre az észak-afganisztáni Szári-Púl tartomány két kerületében – közölték meg nem nevezett tisztségviselők a dpa német hírügynökséggel.

A kelet-afganisztáni Logár tartományban nyolc rendőr meghalt, további öt megsebesült, miután a fegyveresek egy rézbányát őrző ellenőrzőponton ütöttek rajta – mondta egy tisztségviselő.

Az ingatag dél-afganisztáni Uruzgán tartományban négy rendőr vesztette életét, öt megsebesült ellenőrzőpontok elleni támadásokban a tartomány székhelyén, Tarinkótban – tájékoztatta a dpa-t egy másik tisztségviselő. Az összecsapásokban több tálib is életét vesztette.

Ezenkívül az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint négy civil lelte halálát egy út menti pokolgép robbanásában az ország szívében található Gazni tartományban. A dpa szerint az elmúlt négy napban több mint százan vesztették életüket vagy sebesültek meg tálibok támadásaiban a közép-ázsiai országban.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok egyik szóvivője korábban közölte: az amerikai-tálib megállapodás értelmében nem támadják a külföldi erőket, de folytatják műveleteiket a kabuli kormány ellen.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly szabadon bocsátását szabta az afgánközi béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe. Kabul a tálibokkal folytatandó béketárgyalások kezdetéig 1500 foglyot ajánl szabadon engedni, ám a felkelők ragaszkodnak ahhoz, hogy mind az ötezret bocsássa el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.