A tálibok egy lehetséges tűzszünetről tárgyalnak Kabullal

Miközben a tálib küldöttség tűzszünetről tárgyal Moszkvában, Afganisztánban továbbra is dúl a harc.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 16:16
null
Moszkva, 2021. július 9. Mohammad Naim, Mavlavi Sahabuddin Dilavar és Szuhail Sahín, az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (b-j) egy moszkvai sajtóértekezleten 2021. július 9-én. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok közölték pénteki moszkvai sajtótájékoztatójukon: tárgyalnak az afgán kormánnyal egy lehetséges tűzszünetről, és leállítják offenzívájukat, ha a dohai tárgyalások sikerrel járnak. A tálib vezetők a múlt héten újították fel régóta elakadt tárgyalásaikat az afgán kormány küldötteivel a katari fővárosban, Dohában. A Reuters hírügynökség a héten arról számolt be: a tálibok azt tervezik, hogy már a jövő hónapban írásos békejavaslatot nyújtanak be az afgán kormányoldalnak. A tálibok Moszkvában tartózkodó küldöttségvezetője, Sahabuddin Delavar szólt arról is, hogy az Egyesült Államok még nem teljesítette a mozgalmuk foglyainak szabadon bocsátására vonatkozó megállapodásukat, valamint késik az amerikai csapatok kivonásának folyamata. Kijelentette, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista terrorszervezet) nem fog Afganisztánban tevékenykedni.

– Minden intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy az Iszlám Állam mozgalma soha ne vethesse meg a lábát Afganisztán területén

– hangoztatta Delavar.

Mohammad Naim, Mavlavi Sahabuddin Delavar és Szuhail Sahín, a tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (balról jobbra) egy moszkvai sajtóértekezleten július 9-én.
MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

A tálibok egyik szóvivője, Mohammad Sohail Sáhin a pénteki sajtóértekezleten azt mondta: nem ígértek olyat az Egyesült Államoknak, hogy nem támadják meg az afganisztáni tartományok közigazgatási központjait a felettük való ellenőrzés céljából, de erőszakkal nem teszik ezt meg. Oroszország szerint jelentősen megnőtt a feszültség az afgán–tádzsik határon, amelynek kétharmadát a tálibok vonták ellenőrzésük alá az afgán oldalon. Erről már Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt pénteki tájékoztatóján.

– A tálib mozgalom rövid idő alatt elfoglalta a határ menti megyék nagy részét, de Oroszország minden szükséges intézkedést megtesz a területi provokációk megakadályozására Tádzsikisztánnak az Afganisztánnal határos térségében

– tette hozzá a politikus.

A szóvivő szólt arról is, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerdán a tádzsik fővárosban, Dusanbéban részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet kapcsolattartó csoportjának ülésén, ahol a szervezet tagállamai Afganisztán képviselőivel találkoznak. Zaharova elmondta, az eseményen szó esik majd a tádzsik–afgán határon történő provokációk megelőzéséről is. Lavrov szerdán hangsúlyozta, Moszkva mindent megtesz – beleértve a tádzsik–afgán határon lévő orosz katonai bázis erőinek bevetését –, hogy megakadályozzák a szövetségeseikkel szembeni agresszív lépéseket.

Több orosz tisztviselő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tálib terjeszkedés destabilizálhatja a posztszovjet országokat a közép-ázsiai régióban. Afganisztán három ilyen országgal határos, nevezetesen Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal és Türkmenisztánnal. Zamir Kabulov orosz diplomata közleményében azonban úgy fogalmazott, „megerősítést kaptunk a táliboktól, hogy tiszteletben tartják a közép-ázsiai országok határait, és nem fenyegetik Afganisztán külföldi diplomáciai és konzuli képviseleteinek biztonságát”.

Egyre erőteljesebb a tálib terjeszkedés

Az afgán–iráni határ egyik legfontosabb határállomásának elfoglalásáról adott hírt pénteken Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. Közleménye szerint a nyugati tartományban lévő Iszlám Kalát foglalták el: „az Iszlám Kala határállomás teljes mértékben a mi ellenőrzésünk alatt áll, és ma újra megnyitjuk” – fogalmazott a szóvivő. Iszlám Kala Afganisztán egyik legfontosabb határátkelőhelye, amelyen keresztül a két ország közötti legális kereskedelem nagy része zajlik. Ez a második nagyobb határállomás, amelyet a tálibok elfoglaltak villámháborújuk május eleji kezdete óta, amikor az amerikaiak megkezdték kivonulásuk végső szakaszát a közép-ázsiai országból. Mindeközben országszerte zajlik a felkelők támadása: a délután folyamán erősítést kért a második legnagyobb afgán város, Kandahár rendőrsége a tálib támadások visszaverésére, és más határ menti területeken is zajlik a harc a két fél között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.