A tálibok nem akarnak közvetlen tárgyalásokat folytatni a kabuli kormánnyal

A tálibok vasárnap jelezték: nem akarnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az afgán kormánnyal, és cáfolták, hogy két héten belül tárgyalóasztalhoz ülnek a kabuli kabinettel.

Forrás: MTI2019. 07. 28. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak azt követően fogunk tárgyalni a kormánnyal, hogy bejelentették a külföldi erők kivonását” Afganisztánból – szögezte le Szuhajl Sahín, a tálibok katari irodájának szóvivője.

Abdul Szalám Rahimi afgán békeügyi miniszter szombaton közölte, hogy két héten belül egy európai városban megkezdődhetnek a közvetlen tárgyalások az afgán kormány és a felkelők között a csaknem 18 éve tartó afganisztáni konfliktus lezárása érdekében.

A tálibok eddig következetesen elutasították, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Asraf Gáni afgán elnök kormányával, amelyet az Egyesült Államok bábjának tartanak. Bár július elején az afgánok közötti békekonferencián kabuli kormánytisztviselők is részt vettek, mindezt „magánszemélyként” tették.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal a háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették a pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

Eközben vasárnap megkezdődött az afganisztáni elnökválasztás kampányidőszaka, amelynek során 18 jelölt verseng a szavazók támogatásának elnyeréséért. A kampányidőszak szeptember 25-én ér véget. Az elnökválasztást szeptember 28-án rendezik meg. A legnépszerűbb jelöltek között szerepel az államfői tisztséget jelenleg betöltő Asraf Gáni, illetve Abdulla Abdulla kormányfő és Haníf Atmar egykori nemzetbiztonsági tanácsadó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.