A tálibok több katonát megöltek egy észak-afganisztáni ellenőrzőponton

Forrás: MTI2019. 12. 24. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tálib fegyveresek megtámadtak egy ellenőrzőpontot az Afganisztán északi részén lévő Balkh tartományban és megölték a biztonsági erők legalább 15 tagját – közölték kedden helyi tisztviselők.

Bár a közép-ázsiai országban telente a súlyos havazások miatt általában szünetelnek a harcok, az iszlamista tálibok szokásos tavaszi offenzíváikat készítik elő, idén országszerte folytatódtak a biztonsági erők sérülékeny ellenőrzőpontjai elleni rajtaütések.

Mohammed Juszuf, Davlatábád körzet kormányzója – a mostani támadás ott történt – azt mondta, hogy többtucatnyi tálib ütött rajta az ellenőrzőponton, megölve tizenöt afgán katonát és felderítőt.

Az afgán védelmi minisztérium, amely gyakran megtévesztő adatokat közöl az összecsapások veszteségeiről, hét katona elestéről számolt be. A tálibok vállalták a felelősséget a támadás elkövetéséért. Az Afganisztánban állomásozó külföldi erők és az afgán központi kormány ellen harcoló iszlamista szélsőségesek, akik gyakran eltúlozzák az általuk okozott veszteséget, azt közölték, hogy az összecsapásban legalább húsz kormánykatona vesztette életét.

Az afgán biztonsági erők idén jelentősen megugrott veszteségei miatt a kormány kivonta embereit több száz, elszigetelt területeken fekvő ellenőrzőpontról, amelyek nagyon vonzották a tálib fegyveresek rajtaütéseit.

Az Egyesült Államok 2001-es afganisztáni beavatkozása óta a harcokban több tízezer afgán civil és 2400 amerikai katona vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.