A tálibok ultimátumban követeltek választ Washingtontól a támadásaik csökkentéséről tett javaslatukra

Az afganisztáni tálibok ultimátumban követeltek választ az Egyesült Államoktól arra a javaslatukra, amelynek értelmében egy hétnapos időszakra csökkentenék a harci cselekményeket Afganisztánban, azzal fenyegetve az amerikai felet, hogy máskülönben felhagynak a tárgyalásokkal – közölte szerdán két tálib tisztviselő.

Forrás: MTI2020. 02. 12. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felajánlott egyezség időtartama azért ilyen rövid, mert nem akarják elkötelezni magukat egy hivatalos tűzszünet mellett, amíg a végső egyezség többi elemét a felek nem rendezték.

A kormányellenes, szélsőséges tálibok korábban azt hangoztatták, hogy egy tűzszünet a csatatéren korlátozná eddig elért eredményeiket, ha az Egyesült Államok vagy a kabuli kormányerők megtagadnák ígéreteiket.

A lázadók bejelentése néhány órával azután jelent meg, hogy Washington kedd este arról számolt be, figyelemre méltó előrelépés történt az afganisztáni tálibokkal folytatott tárgyalásokon. A jelzett előrelépésről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon tájékoztatta Asraf Gáni afgán államfőt.

A neve elhallgatását kérő két tálib tisztségviselő szerint az ultimátumot az az Abdul Gáni Baradar molla jegyezte, aki a hét elején megbeszélést folytatott Zalmay Khalizaddal, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjával és a katari külügyminiszterrel, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Szánival.

Washingtonban egyelőre nem reagáltak az új fejleményre, amelynek látható célja az, hogy a tárgyalásokat a tálibok követelésére összpontosítsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.