A terror hálójában vergődik Szomália

Öt ártatlan ember életét – három civilét és két katonáét – követelte az a támadás, amelyet az as-Sabáb terroristái követtek el Mogadishuban.

2019. 12. 11. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt ártatlan ember életét – három civilét és két katonáét – követelte az a támadás, amelyet az as-Sabáb (magyarul „a srácok”) terroristái követtek el Szomália fővárosának, Mogadishunak az egyik szállodájában. Az első puskalövések és az öt merénylő lelövése között nem telt el több öt óránál, pedig a híradások szerint a kiérkező rendőrség először saját embereinek hitte a terroristákat, egészen addig, amíg azok el nem kezdtek gránátokat dobálni feléjük. Ezt is figyelembe véve a vérengzés még nagyobb is lehetett volna. Az al-Kaidához köthető as-Sabáb tapasztalt, profi terrorszervezet, amely Afrika, sőt az egész világ néhány legpusztítóbb támadásaiért felelős. Köztük a két évvel ezelőtti mogadishui robbantásokért, melyben legalább 587-en vesztek oda, egy kenyai kadétiskolában 148 diák brutális meggyilkolásáért, vagy egy nairobi plázában 67 ártatlan vásárló megöléséért. És ez csak a jéghegy csúcsa. Különösen Szomáliában és Kenyában szinte heti rendszerességgel követnek el támadásokat. Alig néhány napja például a két ország határán egy buszról leszállíttatták az utasokat, különválogatták őket, majd a nem szomáliai származásúakat kivégezték. A terrorszervezet attól sem riad vissza, hogy katonai célpontokra mérjen csapást: októberben a Baledogle amerikai légi támaszpontot, valamint egy olasz konvojt is megtámadták, igaz, sikertelenül.

De mit keresnek nyugati erők Afrika szarván? Szomáliában Sziad Barre diktátor 1991-es bukását követően a hadurak törzsi törésvonalak mentén egymás ellen fordultak, az ország darabokra hullott, és a káoszt kihasználva előretörtek az iszlamisták is. Olyannyira, hogy a polgárháborúból ők jöttek ki győztesen, a kétezres évek elejére elfoglalták Mogadishu egy részét, valamint a kikötőváros Kismayót, amelynek forgalmából komoly bevételekre tettek szert. Egy iszlamista állam létrejötte már a térség stabilitását is komolyan fenyegette, ezért több afrikai állam – előbb Etiópia, majd Kenya – és az Afrikai Unió közös erővel is beavatkozott. Az iszlamistákat jórészt kiverték, de a mai napig nem győzték le. Becslések szerint az as-Sabábnak 6-7 ezer fegyverese lehet, és az ország területeinek egyötödét ellenőrizheti.

Az afrikai országok harcát az Egyesült Államok és az Európai Unió is segítik. Az amerikaiaknak mindössze 500-600 fős kontingensük állomásozik az országban, ők is főként kiképzési, tanácsadási feladatokat látnak el, ugyanakkor a légierő is rendszeresen bombázza a terroristákat. Az EU a 2015-2020-as időszakra 3,5 milliárd euróval járul hozzá Szomália biztonságához különféle segélyek és katonai misszió formájában. Utóbbihoz nyolc állam járul hozzá konkrét jelenléttel. A stabilitás megteremtése már csak azért is fontos, mert a lerobbant gazdaság és a harcok miatt már több százezren menekültek el otthonaikból.

A legtöbben egyelőre csak országon belül, vagy a térségben, Kenyában, Etiópiában, illetve a szintén háború dúlta Jemenben próbálnak letelepedni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.