A terrorcselekmények hosszú árnyéka

Nem telt el 24 óra sem az új-zélandi mészárlást követően, a politikai szereplők világszerte egymás torkának estek, hogy összekössék saját céljaikat a gyilkosságokkal. A volt amerikai elnök lánya, Chelsea Clinton is szembekerült szülei pártjának aktivistáival, akik szerint az öldöklés felelőse átvitt értelemben maga Chelsea Clinton.

2019. 03. 18. 15:24
Chelsea Clinton departs from the vigil held at NYU Kimmel Center to mourn for the victims of the Christchurch mosque attack in New Zealand.
A Clinton lány a fehér nacionalizmus ellen Fotó: RASHID ABBASI Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokrata aktivisták támadtak rá Chelsea Clintonra, Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton, a demokraták legutóbbi elnökjelöltjének lányára, amikor részt vett a christchurchi áldozatok emlékére tartott virrasztáson. Az amerikai internetes oldalakon viharos sebességgel terjedő, Twitter-üzenetekkel és videókkal tarkított történet alapja az, hogy két aktivista felháborodott a Clinton lány megjelenésén a New York-i Egyetemen tartott gyertyagyújtáson.

Haragjuk alapját az adta, hogy Clinton egy februári Twitter-üzenetében azt írta: „Minden választott képviselőtől azt várjuk el, pártfüggetlenül, hogy ne használjanak antiszemita retorikát”, utalva Ilhan Omarra, a képviselőház demokrata tagjára, aki 2012-ben azt írta, Izrael „hipnotizálta a világot”. Ezt követően, tavaly ősszel bekerült az amerikai törvényhozás alsóházába, bocsánatot kért üzenetéért, ám nem tudta tökéletesen tisztázni magát, a Twitter-vihar az ügyében ma is tart.

Ebben az ügyben álltak mellé az aktivisták, akik úgy érezték, Clinton az említett üzenetével gyűlöletet keltett Ilhan Omar ellen.

A Clinton lány a fehér nacionalizmus ellen Fotó: Reuters

„Úgy éreztük, helytelen, hogy megjelenik egy olyan közösség gyertyagyújtásán, amely ellen nemrég fellépett. Mikor megláttuk Chelsea-t, lehetőséget kaptunk arra, hogy szembesítsük azzal, miként vádolta hamisan antiszemitizmussal a kongresszus egyetlen fekete, muszlim, szomáliai és menekült tagját” – magyarázták az aktivisták.

Egyikük, Leen Dweik hozzátette: „Nem azt mondtam, hogy Clinton tartotta a fegyvert a muszlimok fejéhez, de azt továbbra is tartom, hogy a jobboldalhoz csatlakozva és Ilhan Omart elítélve egyértelműen bátorította azon erőket, amelyek ellen tiltakoztunk a megemlékezésen.”

Maga Clinton is politikai lépésként kezelte a gyertyagyújtást, azt üzenve előtte, hogy „globális fellépés szükséges a világszerte terjedő fehér nacionalizmus ellen”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.