A tervezettnél korábban tartják a román parlamenti választásokat

Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg Ludovic Orban román miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel. A voksolásokat a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg.

Forrás: MTI2020. 01. 10. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orban ezt az államfővel folytatott pénteki egyeztetése után jelentette be újságírónak, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni –, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról.

A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető kormányfő szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző parlament alakuljon, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt jelenlegi törvényhozás fékezi az elnök és a kormány reformtörekvéseit.

Kifejtette: a románok világossá tették a tavalyi korrupcióellenes népszavazáson, az európai parlamenti választáson és az elnökválasztáson, hogy nem akarják többé a PSD-t hatalmon látni. A parlamentet azonban jelenleg a PSD uralja, és Orban szerint akadályozza a népakarat átültetését a gyakorlatba.

Orban rámutatott: fel akarja szabadítani a parlamentet a PSD alól, és olyan törvényhozást szeretne, amely határozott euroatlanti álláspontot képvisel, maximálisan kihasználja Románia uniós tagságának előnyeit, és lehetővé teszi a beruházásokon, a termelékenységen, a vállalkozások versenyképességének növekedésén alapuló gazdasági fejlődést.

Előző napi sajtóértekezletén Iohannis (akit a PNL éléről választottak elnökké 2014-ben) világossá tette, hogy ő is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és Ludovic Orbant tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, mind teljes, mind ügyvivői felhatalmazással.

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

A miniszterelnök pénteki bejelentésére reagálva Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta: felelőtlenség a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai válságba sodorni az országot. A PSD ugyanakkor kész a választójog módosítását szintén ellenző RMDSZ-szel együtt bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen – hozzájárulva így annak bukásához és a parlamenti választások előrehozásához –, ha az Orban-kabinet a parlamenti vitát megkerülve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.