A tomboló járvány ellenére teljes nyitásra készül Texas

– Itt az ideje, hogy száz százalékkal megnyissuk Texast – közölte Greg Abbott kormányzó.

Mártonffy Attila
Forrás: BBC, rt.com2021. 03. 03. 13:01
null
Lubbock, 2021. március 3. Greg Abbott republikánus texasi kormányzó bejelenti, hogy visszavonja a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett intézkedések egy részét a Texas állambeli Lubbock egyik mexikói éttermében 2021. március 2-án. Az államban nem lesz kötelezõ a védõmaszk viselése és korlátozások nélkül kinyithat minden üzlet. MTI/AP/Justin Rex Fotó: Justin Rex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10-től Texas állam területén nem lesz kötelező a maszkviselés, az üzleti vállalkozások pedig teljes kapacitással indíthatják újra tevékenységüket – jelentette be kedden Greg Abbott kormányzó. – Itt az ideje, hogy száz százalékkal megnyissuk Texast – közölte.

A republikánus kormányzót a koronavírus-járvány okán tavaly júliusban bevezetett korlátozások óta heves bírálatok érték pártja részről az intézkedések miatt.

A mostani bejelentés mit sem törődik Joe Biden amerikai elnök állásfoglalásával, miszerint a korlátozások továbbra is szükségesek. Texas mellett Michigan, Louisiana és Mississippi is hasonló enyhítésre készül, mivel a védőoltási kampány terjedése növeli a bizalmat a járvány előtti élethez való visszatérés lehetősége iránt. Ugyanakkor a szövetségi járványügyi hatóság (CDC) sem helyesli a nyitást a járvány éppen hogy kritikus szakaszában.

A CDC igazgatója néhány nappal ezelőtt figyelmeztetett a pandémia lehetséges negyedik hullámára.

Bár a legfrissebb statisztikát azt mutatják, hogy bár az utóbbi hetekben csökkent a fertőzések és a halálozások száma, ám ezek aránya még mindig magasabb a többi országénál. Az Egyesült Államokban jelenleg 28,7 millió fertőzöttet tartanak nyilván – ez globálisan a legmagasabb szám –, s ez csaknem kétszerese a második helyen álló Indiában regisztráltakénak. Eddig 516 ezer haláleset történt, de százezer lakosra vetítve az USA csak a kilencedik helyen áll a halálozási világlistán a Johns Hopkins Egyetem szerint, s olyan országok előzik meg, mint Nagy-Britannia vagy Olaszország.

Greg Abbott kormányzói rendelete a legtöbb korábban hozott szigorító intézkedést feloldja. Ennek értelmében nem kötelező a maszkviselés, így a rendőr nem büntetheti meg azt, aki nem takarja el az arcát. Az üzletek és a vállalkozások is kinyithatnak azokban a megyékben, ahol nem magas a fertőzöttek száma. – Túl sok texasi került a munkaerőpiac peremére. Túl sok kisvállalkozásnak problémás a számlák és más kötelezettségek fizetése. Ennek véget kell vetni.

Ezzel a rendelettel minden texasi vállalkozás és család számára biztosítjuk a szabadságot, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat

– jelentette ki a kormányzó egy üzleti találkozón. Hozzátette: a járványnak még nincs vége, de a védőoltásban részesültek számának növekedése révén Texas ma sokkal jobb helyzetben van. Ennek ellenére az állam 43 ezer halottal a veszteséglista harmadik helyén áll az Egyesült Államokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.