A tömeges megbetegedések szakasza jön a kontinensen

A koronavírus-járvány Európában Olaszországban és Spanyolországban szedi áldozatait. Itáliában ugyan ötödik napja csökken a fertőzöttek száma, a halottaké továbbra is magas.

Magyar Nemzet
2020. 03. 27. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább tombol a koronavírus-járvány Európában, s leginkább Olaszországban és Spanyolországban szedi áldozatait. Itáliában ugyan ötödik napja csökken a fertőzöttek száma, a halottaké továbbra is magas: csütörtökre 683-mal, 7500 fölé emelkedett a számuk, ez mintegy kétszerese a kínai haláleseteknek. A diag­nosztizált fertőzöttek száma 3491-gyel, 74 ezer fölé emelkedett, ami a legalacsonyabb növekedési ütem az utóbbi öt napban. Hétvége óta az újonnan diagnosztizált betegek száma enyhén, de fokozatosan csökken, s egyre többen gyógyulnak ki a kórból – számol be az MTI. Több mint négyezer halottal Spanyolország is megelőzte Kínát, csak szerdán 738-an hunytak el az ibériai államban. Ellentétben viszont Olaszországgal, a spanyol hatóságok egyelőre képtelenek gátat vetni a Covid-19 terjedésének, a fertőzések száma szerdán húsz százalékkal, 48 ezer közelébe emelkedett, tegnap 56 ezerre. A nővérszakszervezet szerint Madridban a kórházak az összeomlás szélén állnak.

Németországban átlépte a negyvenezres határt a bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegségben elhunytak száma 229-re emelkedett, ám a fertőzöttek számának növekedési üteme továbbra is viszonylag alacsony. Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható.

A Nyugat-Balkánon is tovább terjed a járvány. Szerbiában tegnap hirtelen megugrott, 384-ről 457-re növekedett a fertőzöttek száma. A szakértők szerint ennek legfőbb oka az, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek, és a több teszt több fertőzöttet is jelent. Bosznia-Hercegovina háromtagú elnöksége arra kérte a lakosságot, maradjon otthon és tartsa be az előírásokat, ugyanis a fertőzések száma csak a napokban kezd majd hirtelen növekedni. A nyugat-balkáni országban eddig 185 fertőzést regisztráltak, hárman pedig belehaltak a betegség szövődményeibe. Szlovéniában egy nap alatt 48-cal, 528-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig öten haltak meg a járvány következtében.

Csehországban hatra emelkedett csütörtökön a halálos áldozatok száma, és 1775 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván az előző napi 1497-tel szemben, akik közül tízen már meggyógyultak. A házi karanténban lévő tízezrek között 813 rendőr és 249 tűzoltó is van. – Ez természetesen probléma, de lényegesen nem befolyásolja munkánkat – mondta a tűzoltóság szóvivője. A válságstáb döntése alapján tovább szigorították a jelenlétet a köztereken. Tegnaptól kezdve már csak ketten lehetnek együtt, kivéve, ha egy háztartásban élőkről van szó. Lengyelországban tegnap reggelig 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig 15 beteg hunyt el. Szlovákiában újabb tíz személynél diagnosztizálták a Covid–19-fertőzés kórokozóját, így tegnap délelőttre 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.