A történelem leckéje

2019. 07. 22. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A populizmus és a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni fellépést sürgette Angela Merkel német kancellár szombaton, az Adolf Hitler elleni 1944-es sikertelen merénylet 75. évfordulóján tartott berlini megemlékezésen, jelentették hírügynökségek. Merkel leszögezte: nem szabad elfelejteni a történelem leckéjét, a Németországban erősödő antiszemitizmussal és rasszizmussal kapcsolatban pedig hangsúlyozta: senki nem maradhat csendben, ha ilyesmit tapasztal. Hozzátette, Európában együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus és a populizmus ellen.

A megemlékezés volt egyébként Annegret Kramp-Karrenbauer új védelmi miniszter első nyilvános szereplése. Claus von Stauffenberg ezredes és összeesküvő tiszttársai bőröndbe rejtett bombával akartak végezni Hitlerrel 1944. július 20-án, ám az csak megsebesítette a náci diktátort. Az összeesküvőket kivégezték, majd a puccskísérletben való részvétellel gyanúsított számos további embert is halálra ítéltek. – Stauffenberg és társai az emberséget a saját életük elé helyezték – mondta Merkel a berlini védelmi minisztérium díszterén tartott rendezvényen.

Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.