A transzneműek érdekében újradefiniálják a nőiesség fogalmát Skóciában

Az egyenlőség és a befogadás jegyében újradefiniálják a nőket, hogy közéjük tartozzanak már az eredetileg férfinak született transznemű nők is. Egy női szervezet szerint társaiknak sokkoló lehet majd hallani, hogy a kormány átírja, mit is jelent nőnek lenni – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 03. 31. 17:00
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyenlőség jegyében fogják kibővíteni a nők definícióját, hogy az már magába foglalja a transzneműek is – azaz azokat, akik biológiailag valójában férfinak születtek. Ez ellen próbált meg fellépni a For Women Scotland női szervezet a bíróságon, miszerint a skót kormány tervei szembe mennek az egyenlőségi törvényekkel, amelyek világosan körül írják a nemeket, amely férfi vagy női lehet.

Morag Wise skót bírónő azonban kimondta, hogy a kormány jogilag megteheti, hogy a férfiakat nőként azonosítsák a törvényben. Ez a közéleti testületekben lévő nemi reprezentációról szóló törvényhez kapcsolódik.

A bíróság döntésével nem értett egyet a női szervezet, szerintük számos nőtársuk számára sokkoló lehet majd megtudni, hogy Skóciában a kormány újradefiniálhatja, mit is jelent nőnek lenni. A For Women Scotland ráadásul további jogi lépéseket helyezett kilátásba, mert nem akarják annyiban hagyni az ügyet.

De más aggasztó jelenség is megfigyelhető az Egyesült Királyságban. A londoni, gyerekek nemváltásával foglalkozó klinika, a Tavistock and Portman NHS Foundation kutatásából megdöbbentő kép rajzolódott ki. A kutatók 44 pácienst vizsgáltak meg, akik 12-15 évesek voltak és a klinikán kezelték őket nemi diszfóriával. A vizsgálat 2011-ben indult és három évig tartott, de az eredményeket csak idén közölték, hívja fel rá a figyelmet a Christian Institute.

A kutatásból az derült ki, hogy azon gyerekek nagy többsége, akik pubertásblokkoló gyógyszert kezdtek el szedni, később áttértek a nemváltó hormonokra. Tulajdonképpen csak egyetlen olyan páciens volt, aki később nem kezdte el szedni a komolyabb gyógyszereket.

Hasonló eredmények született korábban egy amerikai tanulmányban is. Ott 57 gyereket vizsgáltak, akik 8-15 évesek voltak, és közülük 55 tért át nemváltó hormonokra, miután korábban elkezdte a pubertásblokkoló gyógyszerek szedését. Szintén hasonló felfedezéseket tettek egy holland kutatásban is.

Az eredmények azért is megdöbbentők, mert a pubertásblokkoló gyógyszereket eredetileg arra fejlesztették ki, hogy az idő előtt jelentkező pubertáskort megelőzzék a gyerekeknél. A szándék az volt akkoriban, hogy a fiatalok abbahagyják a gyógyszer szedését akkor, amikor a koruk szerint már elkezdődhet náluk a pubertáskor.

Egészen a tavalyi évig ráadásul az NHS útmutatójában az állt, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek hatása teljesen visszafordítható. Ezt a kijelentést azonban azóta átírták arra, hogy keveset lehet tudni a hormon- vagy pubertásblokkoló gyógyszerek hosszútávú mellékhatásairól a nemi diszfóriával rendelkező gyerekek esetében.

(Borítókép: Illusztráció. Forrás: PEXELS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.