A transzszexualitás berobbanása

Hannes Stein német publicista a Die Weltben közölt cikkében mutatja be azt, hogyan írja le Abigail Shrier amerikai újságíró bestsellernek számító könyvében a jelenséget, miszerint a transzneműség népszerűségének növekedésével együtt egyre több tinédzser lány vállalja be a nemváltó műtéteket. Az amerikai újságíró könyvében, amely 2020-ban jelent meg és a Visszafordíthatatlan kár: a transzgender őrület, mely megrontja a lányainkat címet viseli, arra hívja fel a figyelmet, milyen káros hatással van a tinédzser korukban önértékelési problémákkal küzdő lányokra a transzneműség népszerűsítése.

Munkatársunktól
2021. 07. 25. 9:00
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hannes Stein tollából A transzszexualitás berobbanása címmel jelent meg pénteken egy cikk a Die Welt hasábjain, amelyben az Abigail Shrier Visszafordíthatatlan kár (Irreversible Damage) című könyvével kapcsolatos felháborodást foglalja össze. A cikkben leírja, hogy Shrier tézisei – miszerint a különböző beavatkozások és a nemváltó műtétek életre szóló károkat okoznak azoknak a fiatal lányoknak, akik tinédzser korukban tapasztalt önértékelési problémáik miatt úgy vélik, igazából ők fiúknak születtek – nemcsak az Egyesült Államokban, de egyre inkább Németországban is tabunak számítanak.

A német publicista leírja, hogy az igazi transzszexualitás, azaz a nemi diszfória betegsége, amely során az érintett úgy érzi, hogy rossz testbe született, csak az emberiség egy nagyon kis részét érinti, és már nagyon fiatal korban kimutatható. Mostanában azonban

egyre gyakoribb az a jelenség, hogy pubertáskorban lévő lányok a semmiből kijelentik: igazából ők fiúnak születtek, és öngyilkosok lesznek, ha nem eshetnek át nemváltó műtéten.

A számok ezzel kapcsolatban egészen megdöbbentőek: az Egyesült Királyságban egy évtized alatt 4400 százalékkal, míg az Egyesült Államokban 1000 százalékkal növekedett azon tinédzserek száma, akiket nemi diszfóriával diagnosztizáltak.

Abigail Shrier úgy véli, emögött az áll, hogy

a lányoknak a pubertás traumatikus élmény, és míg régebben ezt saját baráti köreikben meg tudták egymás között beszélni, addig mostanra ezt már végtelen magányban élik át.

Ekkor pedig a segítség az internetről jön, ahol a YouTube-on „influenszerek” magyarázzák el, hogy a pubertás okozta problémákat a legkönnyebben egy nemváltoztató műtéttel lehet megoldani. Ekkor lépnek be a képbe a pszichoterapeuták, akik a lányokat megerősítik ebben a hitben, majd az orvosok férfihormonokat kezdenek felírni nekik – annak ellenére, hogy az rendkívül veszélyesnek számít –, sebészek pedig nemváltó beavatkozást végeznek el rajtuk. Az írónő a könyvében megjegyzi, hogy

több lány úgy mond végleg búcsút a testének, hogy sosem csókolták vagy simogatták még meg őket.

Hannes Stein hozzáteszi, hogy az amerikai újságíró könyve – finoman szólva – vitatott. Míg az Economist és a Times az év könyvének nevezte, addig több transzszexuálist felháborított Shrier műve. Az American Civil Liberties Union (ACLU) például – amely, Stein szerint, még a nácik szólásszabadságát is megvédi – egészen szörnyűnek találta a Visszafordíthatatlan kárt. A szövetség transzszexuális igazságosság részlegének igazgatója, Chase Strangio például egy Twitter-bejegyzésben azt írta, Shrier könyvének megállítására „100 százalékig rááldozná az életét”. Grace Lavery, a Berkeley egyik professzora pedig máglyán égetné el az amerikai újságíró művét. Stein szerint azonban a koronát azt tette fel, amikor az American Booksellers Association (ABA), amelynek célja a független könyvek népszerűsítése, először minden tagjának küldött egy példányt a könyvből, majd nem sokkal később szinte „térdre ereszkedve” kértek bocsánatot ezért, sőt bejelentették, hogy jóvá teszik az emiatt okozott károkat.

A német publicista felteszi a kérdést, vajon miért okozott ekkora felháborodást Shrier könyve, hisz az semmiképp sem szól a transzszexuálisok ellen, csupán arra a jelenségre mutat rá, hogy pubertás lányok bebeszélik maguknak, hogy női testük egy olyan valami, amelyet el kell maguktól dobniuk. Stein szerint a felháborodás mögött az állhat, hogy Shrier a könyvében megsemmisíti azt a mítoszt, amit sok „haladó” amerikai képvisel, miszerint az „lmbtqia-közösség”, ez a „betűsaláta”, egy színes, vidám, emberi közösséget takar, itt testvéri kötelékben szeretik egymást és ugyanazokat az érdekeket képviselik.

Stein rámutat, hogy Shrier könyvében egyáltalán nem ez látható:

a leszbikus nőknek például a transzszexuális-mozgalom egyfajta ragadozó, amely fokozatosan felfalja őket, de ezt mégsem vallhatják be.

Hannes Stein megjegyzi ugyan, hogy az Abigail Shrier irányában kimutatott gyűlöletnek ahhoz is köze lehet, hogy politikailag „rossz” oldalon áll, hiszen interjút adott a Fox Newsnak, korábban a Trump-közeli The Federalist számára írt, jelenleg pedig a Wall Street Journal újságírója. Ugyanakkor a német publicista Maimonidész zsidó filozófus találó mondatát ajánlja megfogadni Shrier kritikusainak: „Fogadd el az igazságot – mindegy, milyen forrásból származik.”

Borítókép: PEXELS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.