A Traoré klán szerint a rendőrség nem mond igazat

A rendőrök elől menekülés közben megfulladt férfi, Mahamadou Fofana unokatestvére, Assa Traoré azt állítja, hogy a férfi koponyáján ütésnyomok voltak és eldeformálódott, tehát nyilvánvalóan szenvedett, mielőtt meghalt. Az ügyész ugyanakkor tagadja, hogy bármit is eltitkolnának a történtekkel kapcsolatban, és elrendelte a nyomozást a halál körülményeinek kiderítése érdekében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 09. 17. 21:05
null
Fotó: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bonyolódik a motorlopás közben tetten ért, majd menekülés közben vízbe fulladt 35 éves mali származású francia fiatalember, Mahamadou Fofana ügye. A fiatalember a Traoré klánt vezető, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen harcoló aktivista, Assa Traoré unokatestvére, így a család újra reflektorfénybe került, és a família tagjainak előéletét ismerve nem meglepő, hogy megint egy bűnüggyel kapcsolatban kerültek a média figyelmének központjába.

Bár a boncolási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a holttesten nem voltak külsérelmi nyomok, a család mégis ennek az ellenkezőjét állítja, Mahamadou nővére egy videófelvételen arról beszél, hogy a férfi koponyáján ütésnyomok voltak, ami szerinte egyértelműen a rendőröktől származik, és véleménye szerint a fivére sokat szenvedett, mielőtt meghalt, majd hozzátette, hogy senki nem érdemel ilyen véget.

A felvételt egyébként Taha Bouhafs tette közzé a Twitteren, az az újságíró és aktivista, aki nyíltan szimpatizál a Traoré Bizottsággal, és igencsak közel áll Assa Traoréhoz, olyannyira, hogy augusztusban együtt nyaraltak a Riviérán.

Assa Traoré a holttest megtekintése után a kórház előtt nyilatkozott, elmondása alapján az unokatestvére koponyája eldeformálódott, tehát a rendőrség nem mond igazat, és a halál körülményei szerinte tisztázatlanok. Assa Traoré azt állítja, hogy a koponyán olyan sérülések vannak, mintha gumibottal verték volna meg a férfit, így tisztázni szeretnék, hogy mi is történt valójában, megverték és a vízbe lökték-e a férfit a rendőrök, mert szerinte egyértelmű, hogy nem fulladás okozta a halálát. Hozzátette, hogy a boncolási jegyzőkönyvben is az szerepel, hogy nem állítható teljes bizonyossággal az, hogy a fiatalember megfulladt. Assa ezután arról is beszélt, hogy az ügyészség a médiának megemlítette Mahamadou bűnügyi előéletét, amit a nő sérelmez. Szerinte most egy ember haláláról van szó, ami nincs összefüggésben a bűnözői múltjával, azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a furgonban, amit Mahamadou vezetett, két lopott motor volt. A család vizsgálatot követel a rendőrökkel szemben, és látni szeretnék a térfigyelő kamerák felvételeit is, mert úgy vélik, hogy a haláleset nem úgy történt, mint ahogy azt a rendőrség állítja.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Maryvonne Caillibotte versailles-i ügyész is, aki elmondta, hogy az ügyészség semmit nem titkol el, és bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a haláleset körülményeinek kiderítése érdekében. Az ügyésznő a Le Parisien napilapnak elmondta, hogy a boncolás első eredményei alapján a halál oka fulladás, de még várnak a toxikológiai vizsgálat eredményeire. Az ügyésznő azt is elmondta, hogy a boncolást végző orvos a fej hátsó részén és az egyik vállán olyan bőrkiütéseket talált, amelyeknek semmi közük a férfi halálához, tehát a szakértői jelentés alapján a holttesten nyoma sincs az erőszaknak, majd hozzátette, hogy korai lenne még bármiféle következtetést levonni. A család állításával kapcsolatban, amely szerint Mahamadou jó ember és szerető családapa volt, annyit mondott Maryvonne Caillibotte, hogy bizonyára szerette a férfi a családját, de attól még nem kizárt, hogy lopott, és összetűzésbe került a törvénnyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.