A Tripolit ostromló Haftar kész a párbeszédre az egységkormány vezetőjével

2019. 09. 26. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapataival Tripolit ostromló Halífa Haftar, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője közleményben jelezte csütörtökön: kész a párbeszédre riválisával, az egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs-dzsal.

Halífa Haftar lázadó tábornok, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását. Harcosai azonban kemény ellenállásba ütköztek az egységkormánnyal szövetséges milíciák részéről, amelyeket Törökország és Katar támogat. A kiegyenlített küzdelemben több mint ezren vesztették életüket az ENSZ adatai szerint.

„Arra van szükség, hogy párbeszédet indítsunk, és tárgyalóasztalhoz üljünk” – írta Haftar. A tábornok azonban leszögezte: erre nem kerülhet sor addig, amíg terrorcsoportok és bűnbandák uralják Tripolit. Haftar a nemzetközi egységkormánnyal szövetséges milíciákra célzott.

Az LNA vezetője egyúttal üdvözölte, hogy Párizs és Róma kezdeményezésére a líbiai konfliktus is napirendre kerül az ENSZ csütörtöki ülésén. Haftar reméli, hogy az összejövetel olyan javaslatokat eredményez, amelyek Líbia érdekét szolgálják, illetve a biztonság és a stabilitás helyreállítását célozzák.

A tábornok szeptember elején elutasította az ENSZ felszólítását a párbeszéd újrakezdésére, mert úgy vélte, hogy a katonai megoldás hozhat csak békét.

Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.