A Trump-szavazók nyolcvan százaléka szerint elcsalták a választásokat

Formálisan is megkezdődött tegnap a hatalomátadás folyamata Joe Biden és Donald Trump adminisztrációja között, a hivatalban lévő amerikai elnök ugyanakkor többször is egyértelművé tette: nem adja fel a feltételezett választási szabálytalanságok leleplezéséért folytatott harcát. Georgiában közben másodszorra is megkezdték a szavazatok újraszámlálását, miközben Biden emberei máris ellepték Washington kormányzati épületeit.

2020. 11. 24. 17:29
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 14. Donald Trump amerikai elnök támogatói tüntetnek Washingtonban 2020. november 14-én. Trump nem ismeri el Joe Biden demokrata elnökjelölt gyõzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult. MTI/AP/Julio Cortez Fotó: Julio Cortez Forrás: MTI/AP/Julio Cortez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formálisan is megkezdődött tegnap a hatalomátadás folyamata a Trump-adminisztráció és a január 20-án hivatalba lépő Biden-adminisztráció között, miután helyi idő szerint hétfőn Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Joe Biden győzelmét. Donald Trump maga is jóváhagyta, hogy az átadás-átvételért felelős kormányügynökség a hivatalos protokoll szerint megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását, a hivatalban lévő elnök ugyanakkor a Twitter-mikroblogon azt is igyekezett leszögezni:

továbbra is teljes erővel folytatja a feltételezett választási csalások elleni küzdelmét, s úgy hiszi, eredménnyel fog járni.

Közben a megválasztott Joe Biden csapata már meg is kezdte az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztviselőivel, az átmenettel összefüggésben pedig megnevezte leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait: mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinkent külügyminiszternek, John Kerry volt külügyminisztert klímaügyi különmegbízottnak, Linda Thomas-Greenfieldet pedig ENSZ-nagykövetnek jelöli majd. A bejelentés után Joe Biden közleményben hangsúlyozta, hogy olyan csapatra van szüksége, amely már az első napon készen áll a munkára.

– Ezek az emberek legalább annyira gyakorlottak és jártasak a válságkezelésekben, mint amennyire újító szellemiségűek és nagy képzelőerejűek

– fogalmazott Biden. A The New York Times azt írta, Biden csapata már kedden meg is szállta Washington épületeit, a megválasztott elnök szerint ugyanis a hatalomátadás elhúzódása veszélyeztette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát azáltal, hogy a Trump-adminisztráció megfosztotta csapatát a kulcsfontosságú információktól.

Örömtáncot járt a liberális sajtó

Bidennek azután nyílt lehetősége az átmenet formális elindítására, hogy az Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA) vezetője, Emily Murphy levélben szabad utat adott a megválasztott elnök munkatársainak a hatalomátadás megindításához, és egyben tudatta, hogy a hatóság biztosítja az anyagi forrásokat is a folyamathoz. A fősodratú sajtóban egyébként ezt sokan annak a szimbolikus jeleként értelmezték, hogy Donald Trump folyamatban lévő jogi eljárásai kudarcba fulladtak. A CNN például azt írta: közel három hétig tartó abszurd jogi követelések és a demokrácia elleni támadások után a hétfőn lezajlott fejlemények végre eltörölték az elnök azon elképzelését, miszerint második ciklusa lesz. A hivatalban lévő elnök azonban hamar világossá tette:

a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, és nem a GSA az a kormányzati szerv, amely meghatározza, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, ő pedig folytatja a harcot a választási szabálytalanságok feltárása érdekében.

Ismét újraszámlálják a voksokat Georgiában

Elemzők úgy vélik: Biden a 16 elektori szavazatot adó michigani győzelmével alaposan megcsappantak Trump esélyei az esetleges győzelemre, de közben a szintén 16 elektori szavazatot adó Georgia államban – Trump jogi csapatának kérésére – másodszorra is hozzáláttak a körülbelül ötmillió leadott szavazat újraszámlálásához. A voksok ismételt átvizsgálását december 2-ig kell elvégeznie az erre kijelölt tisztviselőknek, arra azonban szakértők szerint kicsi az esély, hogy Trump számára kedvezően végződne az újraszámlálás, Biden ugyanis körülbelül 12 ezer szavazattal nyerte meg a délkeleti államot, ráadásul a 16 elektori voks közel se lenne elég az elnökválasztás végeredményének megfordításához.

Trump hívei szerint egyértelmű, hogy csalás történt

Minden jel arra utal, hogy Trump küzdelmét támogatói is nagyra értékelik: egy az amerikai Politico című hírportál által rendelt felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a Trump-szavazók döntő többsége úgy véli:

a választási eredmények nem érvényesek, a választások során pedig illegális szavazás és csalás történt.

Trump szavazóinak mindössze csak 21 százaléka gondolja úgy, hogy a november 3-i elnökválasztás eredménye helytálló, 79 százalékuk szerint a választásokat elcsalták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.