A tüntetők a járvány vesztesei

Akár egy évvel is elhalaszthatják a szeptemberben esedékes választásokat Hongkongban, miután az autonóm városállamra harmadszorra is lesújtott a koronavírus. A kormány szigorító intézkedésekről döntött, mindez pedig csak tovább fokozza a gyűlöletet a függetlenségért aggódó tüntetők és a Peking-párti vezetés között.

Buzna Viktor
2020. 07. 29. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus harmadik hullámát a kormány gondatlanságának köszönhetjük – áll a hongkongi demokráciapárti tüntetők által terjesztett egyik propagandaanyagon. A digitális térben nem lanyhult a Peking-párti kormány és a Hongkong autonómiájáért aggódó tüntetők közötti konfliktus, a tavaly látott monumentális, gyakran erőszakos tüntetéseknek azonban idén nyoma sincs. Bár sokak szerint a június végén hatályba lépett hongkongi nemzetbiztonsági törvény szorította sarokba a tüntetőket, a tömegrendezvényeket valójában a Pekingben hozott törvénynél alattomosabb ellenség fenyegeti. Újabban naponta száznál több új koronavírusos megbetegedést regisztrálnak a városban, július 5. óta negyven százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma. Nagy probléma, hogy mintegy ötszáz új esetnek az eredete tisztázatlan, vagyis a hatóságok a kontaktuskutatásban elvesztették a fonalat. A pillanatok alatt megváltozott járványhelyzet a kijárási korlátozások ismételt szigorításával járt, a pekingi törvény pedig a tüntetők szerint precedenst biztosított ahhoz, hogy a koronavírus újabb felbukkanását kihasználva drákói szigorral fojtsanak el minden utcai kezdeményezést.

– A járvány miatt gyülekezési tilalom van Hongkongban, vagyis kettőnél több ember nem mutatkozhat együtt az utcán – mondta lapunknak az egyik tüntető, akit a Facebookon értünk el. Elmondása szerint nem önmagában a szigorú kijárási korlátozás a legnagyobb gond, hanem az, hogy a hatóságok erre hivatkozva az utcáról szinte bárkit bevihetnek. Helyi ismeretségünk elmondta: bár csak egy napja hatályosak az új korlátozó intézkedések, mégis kiszabtak már pénzbüntetéseket, amelyeket „véletlenül” épp a tüntetéseket támogató éttermesekre vetettek ki a járványügyi intézkedések megszegése miatt.

Hongkong Peking-párti kormányzója, Carrie Lam kedden tanácskozott kormányával, majd tegnaptól újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be. A gyülekezési tilalmon túl megtiltották, hogy az éttermek ételeket szolgáljanak fel, valamint várhatóan teljesen bezárnak a bárok, a szépségszalonok és a konditermek.

A Peking-párti kormánnyal szemben bizalmatlan helyiek szerint a szabályozás itt nem áll meg. A napokban a helyi sajtó több cikket közölt arról, hogy a kormány a szeptemberben esedékes választások elhalasztását fontolgatja. Erről a törvényhozó tanács korábbi elnöke, a Peking-párti Jasper Tsang beszélt szombaton: akár több mint egy évvel is elhalaszthatják a választásokat, mivel egyelőre a járvány miatt nem lehet biztonságosan lefolytatni egy ilyen tömegeseményt. A hetvenfős törvényhozás mandátumairól szóló választást az eredeti tervek szerint szeptember 6-án tartották volna, Tsang szavai szerint az új terv az, hogy a megújult testület legkésőbb 2021 októberében állhat fel.

Nem csak a tüntetők gondolják úgy, hogy a harmadik hullám a túlzott lazaság következménye. Hetek óta téma volt a hongkongi közvéleményben, hogy a szárazföldi Kínából beutazók egy kiváltságos rétege (bizonyos vállalatok vezető beosztottai) mentesülnek a kéthetes karanténkötelezettség alól. A polgárok gyanakvása pedig csak erősíti a nemzetközi közösség Hongkonggal szembeni szkepticizmusát: az Európai Unió a napokban exportkorlátozásokat vezetett be a nemzetbiztonsági törvény miatt, ami újabb csapás a nemzetközi kapcsolatoknak nagyban kitett déli városállam gazdaságának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.