A vajdasági magyarok szavazzanak a magyar jelöltekre!

A magyarok sorsát minden választás, így a szerbiai is erőteljesen befolyásolja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a szabadkai Pannon RTV-nek adott keddi interjújában.

Forrás: MTI2020. 06. 16. 17:04
null
Forrás: PANNON RTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az, hogy Magyarországon milyen anyaországi kormány alakul, befolyásolja az egész Kárpát-medencei magyarság sorsát. Az is fontos továbbá, hogy sikerül-e a szomszéd államok területén élő magyar közösségeknek megfelelő vezetőket kellő súllyal megválasztani, hogy ott ki tudjanak állni a magyar érdekek mellett. Tehát minden választás fontos – közölte a kormányfő.

– A magyarok hátránya, hogy nincsenek rokonaink, kulturális és nyelvi sziget vagyunk Európa közepén – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve: küldetésünk, hogy a magyar kultúra megmaradjon.

Beszélt arról is, hogy nem szabad lefutottnak tekinteni a most vasárnapi választást, ezért arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el választani, és válasszák meg a magyarokat.

A miniszterelnök szerint csak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a komolyan vehető tapasztalattal, múlttal, referenciával, tekintéllyel rendelkező jelölt. – A VMSZ képes arra, hogy a lehető legszélesebb körben összefogja a magyarokat – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány tapasztalatai szerint Pásztor István, a VMSZ elnöke mindig minden szavát betartotta, minden megállapodást teljesített. – Ezért jó okunk van azt hinni, hogy amíg ő a vezetője a vajdasági magyaroknak, addig bizalmi alapon áll a magyar kormány és a szerbiai magyarság kapcsolata – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: a magyar–szerb kapcsolatokat is alapvetően befolyásolja a választás. – Viharvert történelem van mögöttünk. Erőfeszítés, jó szándék, bizalom és barátság kell hozzá, hogy úgy tekintsünk egymásra, mint barátok és szövetségesek – hangsúlyozta, hozzátéve: Szerbiában most olyanok vannak kormányon, akik ezt így érzik.

A kormányfő nagy előrelépésnek nevezte, hogy a Vajdaságban megszűnt az ellenségeskedés, és nem gyanakodva tekint egymásra a két közösség, de úgy vélekedett: lehetne jobban élni, több céget, vállalkozást létrehozni, többet keresni. – A jó életnek vannak még perspektívái a Délvidéken a magyarok és a szerbek számára is – szögezte le.

Orbán Viktor szerint fontos, hogy a politikában kialakult jó kapcsolatból minél több kézzelfogható előny származzon a magyarok és a szerbek számára.

Budapestnek nem szabad csak a Vajdaságra összpontosítania, egész Szerbiát látnia kell. A magyar tőkének sem szabad megállnia a Vajdaságban, hanem egész Szerbiában meg kell próbálnia minél több szerb–magyar vállalkozást létrehozni.

– Nekünk erős szerb gazdaság kell, minél erősebbek a szomszédjaink, annál jobban járunk mi – fogalmazott.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy álláspontja szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint annak az EU-ra. Úgy vélekedett, azzal, hogy Magyarország a koronavírus-járvány enyhülésével elsőként nyitotta meg a határokat Szerbia felé, hozzájárulhat az ország európai integrációjához is. Orbán Viktor szerint az EU számára a biztonság kérdésében is kulcsállam Szerbia. – Szerbia nélkül nem lehet garantálni Európa biztonságát – hangsúlyozta.

Fotó: Pannon RTV

A Belgrád–Budapest vasútvonalról azt mondta, az egy zászlóshajó méretű program. Megjegyezte azt is, hogy a magyar része egy kicsit lassabban halad, mint kellene. Hozzátette továbbá, hogy kellene még egy-két hasonló nagyságrendű szerb–magyar program, amely látványosan bizonyítja a szerbeknek és a magyaroknak is, hogy együtt tudnak működni.

Ezek látványosan bizonyítanák az Európai Uniónak is, hogy Szerbia alkalmas nagy projektekre, és szükség van rá, hogy nagy projektekbe bevonják az országot – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: folyamatosan tárgyalnak Alekszandar Vucsics szerb elnökkel, hogy milyen lehetőségek vannak még, például az energetikában.

Orbán Viktor az interjúban kitért arra is, hogy 2010 előtt Magyarország mint anyaország inkább mostohaanya volt, az elmúlt tíz évben viszont édesanyaként viselkedik.

Egyúttal azt ígérte a vajdasági magyaroknak, hogy Magyarországra igazi anyaországként számíthatnak a jövőben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.