A választási vereség után lemondott az ellenzéki párt elnöke

A 40 éves, fizikus végzettségű politikus négy évvel ezelőtt vette át a párt vezetését.

Forrás: MTI2020. 07. 06. 14:51
BERNARDIC, Davor
Zágráb, 2020. július 6. Davor Bernardic, a horvát Szociáldemokrata Párt elnöke (k) a sajtó képviselõinek nyilatkozik Zágrábban 2020. július 5-én, miután nyilvánosságra hozták az elõrehozott parlamenti választások eredményét. Július 6-án, pártja választási veresége után rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésrõl, és nem indul a pártelnöki tisztségért. MTI/EPA/Daniel Kasap Fotó: Daniel Kasap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Davor Bernardic, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pártja választási veresége után hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért.

Közölte: a párton belüli választásokig Zlatko Komadina, az SDP alelnöke veszi át ideiglenesen a párt vezetését. A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést. Bernardic jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy ki a felelős pártja választási vereségéért, elmondta: mindig az elnököt terheli a felelősség. „Mint ahogy korábban is mondtam, nem hibáztatok senkit. Az állampolgárok választottak” – fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni. Hozzátette: bár elmegy az új összetételű parlament alakuló ülésére, még nem tudja, hogy képviselő marad-e.

A 40 éves, fizikus végzettségű politikus négy évvel ezelőtt vette át a párt vezetését Zoran Milanovic akkori elnöktől, aki szintén a választások utáni vereség miatt mondott le a pártelnöki tisztségről. Ő azonban a párton belüli választásokig az SDP élén maradt.

Politikai elemzők szerint Bernardic az elejétől fogva erőtlen vezetőnek bizonyult, akinek nincs tekintélye és befolyása. Az SDP-ben már többször is fellázadtak ellene, ő azonban eddig hallani sem akart arról, hogy önként távozzon a párt éléről.

A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra képviselőivel együtt 69, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.