A válság közepette is választásokra készülnek

Ka­czyński: Vetélytársaink alacsonynak találják saját esélyeiket, azt hiszik ez jövőre megváltozik.

2020. 04. 04. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vetélytársaink ma valószínűleg nagyon alacsonynak találják saját esélyeiket, és azt gondolják, hogy jövőre ez megváltozik – mondta tegnap Jarosław Ka­czyński, a lengyel kormánypárt vezetője azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék a koronavírus okozta járványra hivatkozva a május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztását sürgeti. A nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt által támogatott Andrzej Duda államfő legesélyesebb kihívója, Małgorzata Kidawa-Błońska nemrég felfüggesztette kampányát és a választás bojkottjára szólította fel híveit arra az esetre, ha a válsághelyzet közepette megrendezik azt. – Aki azt javasolja, hogy a választást május 10-én meg kell tartani, annak vér tapad majd a kezéhez – nyilatkozta Kidawa-Błońska párttársa, az ellenzéki jobboldali-liberális Polgári Platform vezetője, Borys Budka.

A Covid–19-vírus már több mint háromezer embert fertőzött meg Lengyelországban, lapzártánkig legalább 59-en vesztették életüket. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a kormány kijárási tilalmat rendelt el, néhány kivétellel csak egyedül lehet az utcára menni. Húszezer rendőr és másfél ezer katona ellenőrzi a mozgáskorlátozás szigorításának betartását, a nagyvárosokban ehhez drónokat is felhasználnak.

Az ellenzék szerint az intézkedések gyakorlatilag szükségállapottal érnek fel – noha ezt a kormány hivatalosan nem hirdette ki –, az alkotmány értelmében márpedig ilyen helyzetben 90 nappal kell elhalasztani a választásokat. Bár a parlament alsóháza, a szejm egy törvénycsomaggal lehetővé tette a 60 éven felülieknek és a karanténban lévőknek a levélben történő szavazást, majd egy kedden benyújtott törvényjavaslat alapján ezt mindenkire kiterjesztené, az ellenzék szerint nincsenek meg a feltételek a tisztességes szavazáshoz. Ráadásul a leveleket kézbesítő postások és a szavazatszámláló bizottságok tagjai is könnyen megfertőződhetnek. Különböző közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok 70-80 százaléka tartaná helyesnek a választások elhalasztását.

A felmérések azt is mutatják, hogy Duda már az első fordulóban megszerezné az újraválasztásához szükséges szavazatok 54-55 százalékát, vagyis az ellenzék joggal tart a voksolástól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.