A varsói talárosokra bízta a döntést az Európai Bíróság

A lengyel legfelsőbb bíróságnak kell megvizsgálnia az igazságügyi reformok részeként nemrégiben létrehozott fegyelmi kamarája függetlenségével kapcsolatos kételyeket.

Magyar Nemzet
2019. 11. 20. 16:34
Head of Poland's Constitutional Court Rzeplinski and judges attend a session at the Constitutional Tribunal in Warsaw
A lengyel alkotmánybíróság tagjai megkezdik ülésüket Fotó: Agencja Gazeta Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel legfelsőbb bíróságnak kell megvizsgálnia az igazságügyi reformok részeként nemrégiben létrehozott fegyelmi kamarája függetlenségével kapcsolatos kételyeket – mondta ki kedden az Európai Bíróság. A luxembourgi székhelyű törvényszék rámutatott, hogy a szabályozás egyes elemei önmagukban nem vonják szükségszerűen kétségbe ezen fórum függetlenségét, együttes hatásukat elemezve azonban más lehet a helyzet, írta a távirati iroda. A kérdés azért jelentős ­európai szinten is, mert az utóbbi években sok bírálat érte a konzervatív varsói kormányt, főként amiatt, hogy – a bírálók szerint – csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Két hete azt mondta ki ítéletében az Európai Bíróság – igaz, egy Varsó szerint már okafogyott beadványra –, hogy a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó, még 2017-ben elfogadott szabályok nem állnak összhangban a közösségi joggal. Úgy ítélték meg, ezek sértik a nemi diszkrimináció tilalmát, illetve a bírák függetlenségének és elmozdíthatatlanságának elvét.

A varsói politikai irányvonal mindeközben változatlan marad, miután októberben a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság ismét fölényesen megnyerte a parlamenti választásokat.

A lengyel alkotmánybíróság tagjai megkezdik ülésüket
Fotó: Reuters

Keddi ítéletében az EU bírósága nem állapította meg a fegyelmi kamarára vonatkozó előírások jogszerűtlenségét, ugyanakkor emlékeztetett az uniós jog elsőbbségének elvére. Kiemelte: ellentétes a bírói jogorvoslathoz való joggal, hogy bizonyos jogviták olyan fórum kizárólagos hatáskörébe tartozhatnak, amely nem minősül független és pártatlan bíróságnak. Az Európai Bizottság még áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást az új lengyel bírói fegyelmi kamarák ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.