A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben augusztusban, jelezve, hogy a lakosság fogyasztása továbbra is támogatja a gazdasági növekedést.

Forrás: MTI2019. 10. 03. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában éves összevetésben 2,1 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők éves összevetésben 1,9 százalékos emelkedésre számítottak a júliusi 2,2 százalékos növekedés után, havi szinten pedig 0,3 százalékos bővülést vártak a júliusi 0,5 százalékos visszaesés után.

Különösen jelentősen nőttek az elektronikai cikkek és a számítógépek eladásai, ami arra utal, hogy bár a globális kockázatok kikezdték a fogyasztók bizalmát, a tartós javak továbbra is jól fogytak.

Az Európai Unióban havi szinten 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. Júliusban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az uniós tagállamok közül éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 7,4 százalékkal Romániában emelkedett a kiskereskedelmi forgalom augusztusban, megelőzve Máltát (+6,2 százalék) és Magyarországot (+5,9 százalék).

Havi szinten a legnagyobb mértékben Portugáliában (+1,1 százalék) nőtt a teljes forgalom, megelőzve Észtországot (+1,0 százalék) és Finnországot (+0,8 százalék).

Csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az ipari termelői árak augusztusban az euróövezetben, jelezve, hogy a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan gyengül az inflációs nyomás.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy az euróövezetben éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak augusztusban. Elemzők 0,5 százalékos csökkenésre számítottak az előző hónapban mért 0,1 százalékos emelkedés után.

Az augusztusi tényadat a tavaly novemberben elindult, egyértelműen lassulást mutató trendbe illeszkedik. Tavaly októberben 4,9 százalékon tetőzött az emelkedési ütem, azóta minden hónapban lefelé ment vagy stagnált az értéke.

Havi összevetésben 0,5 százalékkal estek az ipari termelői árak augusztusban. Elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak a júliusban mért 0,1 százalékos emelkedés után.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak augusztusban. Júliusban 0,2 százalékos volt a termelői árak havi 0,5 százalékos az éves emelkedése.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben az euróövezetben stagnáltak, az unióban pedig 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, míg éves összevetésben az euróövezetben 0,5 százalékkal, az unióban pedig 0,9 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.

Éves összevetésben Romániában (4,7 százalék), valamint Bulgáriában (4,5 százalék) és Luxembourgban (2,9 százalék) nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak augusztusban, a legerősebben pedig Dániában (4,4 százalék), Spanyolországban (2,5 százalék), valamint Portugáliában és Olaszországban (mindkettő 2,1 százalék) csökkentek.

Az előző hónaphoz mérve Bulgáriában (0,7 százalék), Magyarországon (0,4 százalék) és Szlovéniában (0,3 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, míg a legerősebb csökkenést Spanyolországban (1,4 százalék), Görögországban (1,3 százalék), valamint Belgiumban, Dániában és Litvániában (mindhárom 0,7 százalék) mérték.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Az Eurostat előzetes adatai szerint szeptemberben 0,9 százalékkal, 2016 novembere óta a legkisebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezet 19 tagállamában. Augusztusban 1,0 százalék volt az éves áremelkedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.