A világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvét mutatják be az interneten

A Csikcsi, a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvének változatait mutatja be egy weboldalon egy dél-koreai múzeum idén – közölte Cshongdzsu város vezetése hétfőn.

Forrás: MTI2020. 01. 27. 20:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvet Pegun buddhista szerzetes (1298-1374) írta, a szon, a japán zen buddhizmust felváltó vallás alapelveit mutatja be. Az UNESCO 2001 szeptemberében ismerte el a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyveként, és ekkor vette fel A világ emlékezete program keretében védendő értékek sorába.

A város közlése szerint a cshongdzsui korai nyomtatványok múzeuma lefordítja az ősi kínai szöveget koreai, angol, japán, kínai, francia, spanyol, arab és olasz nyelvre. Ezeket a változatokat pedig bemutatja új, globális honlapján. A tervek szerint a weboldal augusztus végére készül el, és az évenként megrendezett Csikcsi Koreai Nemzetközi Fesztivál alkalmával indítják el szeptember elején.

A dél-koreai kormány és a város vezetése 270 millió, valamint 540 millió wonnal (70, illetve 140 millió forinttal) támogatta a projektet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.