A világjárvány a történelem legnagyobb közegészségügyi kihívása

Az új típusú koronavírus-járvány legyőzése „a történelem legnagyobb közegészségügyi erőfeszítését igényli” – vélte pénteken az ENSZ-főtitkára.

Forrás: MTI2020. 04. 24. 20:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres az Emmanuel Macron francia elnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Bill és Melinda Gates Alapítvány védnöksége alatt szervezett virtuális rendezvényen beszélt, amelyen a SARS-COV-2 vírus elleni gyógyszerhez és védőoltáshoz való méltányos hozzájutáshoz való kezdeményezést ismertették.

„A világnak megbízható és hatékony védőoltásokat, kezeléseket és szűréseket kell kifejlesztenie, gyártania és gondoskodnia kell azok méltányos elosztásáról. Nem olyan vakcina vagy kezelés kell, amely csak egy országban, egy térségben vagy a világ egyik felében elérhető, hanem olyan, amely elérhető, megbízható, hatékony, amelyet könnyen be lehet adni, és világszerte rendelkezésre áll mindenki számára mindenhol” – mondta virtuális sajtótájékoztatóján António Guterres.

Az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy fontos az országok vezetőinek, a magánszektornak, a civil szervezeteknek és más partnereknek az egységes fellépése a Covid-19 betegség jelentette veszéllyel szemben. A történelem legnagyobb közegészségügyi erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a világot ebből kiemeljék. „Az életünkért harcolunk” – tette hozzá.

A „korszakalkotó együttműködésnek” nevezett kezdeményezés célja, hogy biztosítsa a védőoltások, kezelések és diagnosztikák kifejlesztését, előállítását és szállítását minden – nagy vagy kicsi, gazdag vagy szegény – ország számára.

A kezdeményezés elindításában Emmanuel Macron mellett Angela Merkel német kancellár is részt vesz – közölte a WHO.

Jelenleg több mint száz, Covid-19 elleni oltóanyag van fejlesztés alatt, közülük hat már a klinikai tesztek stádiumában – közölte Seth Berkley, a fejlődő országok védőoltásokkal való ellátását összehangoló, állami és magán partnerekből álló Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) főigazgatója a bejelentés előtt tartott külön sajtótájékoztatóján.

Berkley szerint globális irányításra van szükség a megfelelő oltóanyag kiválasztásához és előnyben részesítéséhez, a „győztes” vakcina kiválasztása előtt fel kell futtatni a világméretű gyártási kapacitást is. Megjegyezte, hogy ebben együttműködik a Világbankkal is.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megismétlődjék, ami 2009-ben, a H1N1 (influenzavírus) elleni védőoltásnál történt, amikor nem volt elegendő szállítmány a fejlődő országok részére vagy amikor azok megkésve érkeztek” – szögezte le Seth Berkley

A másik fontos kérdés az, hogyan fog hatni a védőoltás a Covid-19 betegség által leginkább veszélyeztetett emberek, például a gyengébb immunrendszerrel rendelkező idősek esetében, elegendő lesz-e számukra egy adag, illetve többszörös dózis szükséges – jegyezte meg a főigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.