A virulencia csökkenése is segíthet

A világ akár egy generáció alatt megszabadulhat a maláriától, az emberiséget régóta sújtó halálos betegségtől. A Lancet folyóiratban megjelent bejelentés szerint 2050-re felszámolható ez a kór.

2019. 09. 12. 18:41
A municipal worker fumigates a slum area to prevent the spread of dengue fever and other mosquito-borne diseases in Mumbai
A szúnyogok irtása az egyik hatékony megoldás Fotó: REUTERS/Shailesh Andrade
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente még mindig több mint kétszázmillió maláriás megbetegedés fordul elő, és körülbelül 435 ezer ember – többnyire gyermek – hal meg. A maláriát a nőstény szúnyogok terjesztik: amikor megszúrnak bennünket, hogy a vérünkkel táplálkozzanak, egysejtű parazitákat juttatnak belénk. A fertőzött emberek először influenzára utaló tüneteket produkálnak, de a hamarosan fellépő magas láz és hidegrázás egyértelművé teszi, hogy maláriáról van szó.

A védekezést két dolog nehezíti: az egyre nagyobb fokú gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló képességének növekedése a vegyszerekkel szemben. A világ a nehézségek ellenére hatalmas haladást ért el: 2000 óta a fertőzött országok száma 106-ról 86-ra esett, 36 százalékkal csökkent a bejelentett esetek és 60 százalékkal a betegségben elhunytak száma. Az előrelépés kétségtelen, de például Afrikában nem elégséges. A fertőzöttek fele a fekete kontinens öt országából kerül ki. (Hazánkban a múlt század közepéig voltak maláriás megbetegedések, azonban akkor – dön­tően a később betiltott DDT-nek, illetve a mocsárlecsapolásoknak köszönhetően – sikerült megszüntetni.)

A Lancet folyóiratban közölt tanulmány szerint 2050-re felszámolható a malária. Az Egészségügyi Világszervezet három évvel ezelőtt azzal a feladattal bízta meg a téma szakértőit, hogy kiderítsék, ez a cél megvalósítható-e, és ha igen, mennyibe kerül? A világ negyvenegy specialistája – tudósoktól közgazdászokig – arra a következtetésre jutott, hogy tartható ez a dátum. A betegség felszámolásához a jelenlegi technológiák hatékonyabb felhasználására és új módszerekre lesz szükség.

Ilyen ígéretes eljárást fejlesztettek az amerikai Marylandi Egyetem és az egyik Burkina Fasó-i kutatóintézet munkatársai, akik a Metarhizium pingshaense nevű parazitagombára, a maláriát terjesztő szúnyogok természetes ellenségére koncentráltak. A gombába az ausztrál tölcsérhálós pók mérgének termeléséért felelős gént ültették azért, mert ha a gomba a szúnyog szervezetébe kerül, a termelődő toxin elpusztítja a vérszívót. A próbák során a szúnyogpopulációk 99 százaléka 45 napon belül összeomlott.

A szúnyogok irtása az egyik hatékony megoldás
Fotó: REUTERS/Shailesh Andrade

Új technológiák mellett pénz is kell. Napjainkban évente 4,3 milliárd dollárt fordítanak a malária elleni küzdelemre, de a kór 2050-es felszámolásához évente további kétmilliárd dollárra lenne szükség. Ennek a pénznek a megszerzése kihívást jelent, ám a malária felszámolásának társadalmi és gazdasági előnyei jelentősen meghaladják a költségeket.

– Nemcsak a Lancet-cikkben leírtak miatt (is) tartható ez a dátum, de a világ számos országában előrehaladott kutatások zajlanak a malária megfékezésére, köztük hazánkban is – reagált a hírre Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének egyetemi tanára. A kór terjedésének egyik fő oka a már megbetegedett (megfertőzött) emberek nagy száma. Ha ezt gyógyszerekkel, oltóanyaggal (vakcinával) csökkentjük, akkor a szúnyogoknak is kevesebb lehetőségük adódik, hogy az ilyen ember parazitát tartalmazó vérét szívják, és így lassan-lassan olyan mértékben csökken a fertőzések száma, ami elenyésző, és a megbetegedettek is gyógyíthatók lesznek.

A betegség a professzor szerint nem fog teljesen eltűnni, de 30-35 év múlva nagyon valószínű, hogy szinte teljesen lecsökken a friss esetek száma. Még akkor is, ha folytatódik a globális felmelegedés, amely új élőhelyeket teremthet a szúnyogoknak. De addigra a forrás, vagyis a fertőzött/beteg emberek száma lényegesen csökken, így a járvány is megfékezhető. Másik elméleti lehetőség: mivel egyre kevesebb megbetegedett ember lesz, magának a parazitának is változásokon (mutációkon?) kell átesnie a túlélés érdekében. Elképzelhető, hogy ezek a változások a virulencia csökkenésében fognak megnyilvánulni. Tehát az esetszám esetleg még magas lesz, de maga a betegség sokkal enyhébb lefolyásúvá válhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.