A visegrádiak egyeztetnek Belarusz ügyében

Az uniós csúcs előtt közös állásponttal készül a négy visegrádi állam.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 8:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérorosz politikai válsággal foglalkozó szerdai rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytatnak egymással – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Elmondása szerint Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovič szlovák és Orbán Viktor miniszterelnök negyed 12-kor tartanak videókonferenciát, majd délben kezdődik a 27 uniós tagállam vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyet szintén online szerveznek meg.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy hazánk a lengyel álláspontot támogatja a Belarusz kérdésben.

– A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik. Mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre

– emelte ki a tárcavezető.

És hogy mi a lengyelek álláspontja?

– Az EU állam- és kormányfőinek mai rendkívüli csúcsán világossá kell tennünk, hogy határozottan elutasítjuk az erőszakot és a választási csalást, de azt is, hogy ha tisztességes választásokat tartanak, s párbeszéd alakul ki az ország különböző politikai szereplői között, örömmel tekintünk a Belarusszal való jövőbeli együttműködésre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy a tagállamok vezetői szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban. Az uniós külügyminiszterek korábbi tanácskozása alapján elképzelhető, hogy ezen már konkrét szankciókról is döntés születik.

– Zöld jelzést kaphatnak a belarusz vezetőkkel szembeni szankciók, illetve az uniós–belarusz kapcsolatok jövője is terítékre kerülhet az állam- és kormányfők szerdai rendkívüli találkozóján – erősítette meg lapunknak Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.