A volt budapesti nagykövet fia lehet Biden külügyminisztere

Sajtóértesülések szerint a demokrata jelölt Antony Blinkent szánja a tárca élére.

MTI
2020. 11. 23. 8:28
null
Forrás: Twitter / Antony Blinken
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjéül – jelentette a Bloomberg News hírügynökség vasárnap későn este.

A közlést sem Biden munkatársai nem kommentálták, sem Antony Blinken. Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

Fotó: Twitter/Antony Blinken

Antony Blinken édesapja, Donald Blinken Magyarországon volt amerikai nagykövet a kilencvenes években.

Internetes honlapján hétfőre virradóra a The New York Times is azt jelentette, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap a globális szövetségek híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója. Korábbi sajtóértesülések szerint Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövete jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban újságíróknak nyilatkozva nyitottnak mondta magát e jelölésre.

Kate Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva, kérdésre válaszolva közölte, hogy Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra várható kormányzata tagjainak névsorát. Hasonlóképpen nyilatkozott Ron Klain, Biden leendő kabinetfőnöke is az ABC televízióban. Jennifer Psaki, Biden egyik tanácsadója szintén vasárnap arról beszélt a CNN televízióban, hogy a leendő Biden-kormány sokszínű lesz. Úgy fogalmazott: a Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára. Hozzáfűzte: a várható kormányzat tükrözi majd Amerikát. – Vagyis ez ideológiai sokszínűséget jelent majd, és (Biden) azt szeretné, hogy többféle felfogású ember üljön az asztal körül – mondta.

Bernie Sanders, az Egyesült Államokban radikális baloldalinak számító nézeteiről ismert vermonti független szenátor még pénteken az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt: teljesen egyértelmű, hogy a progresszív nézeteknek helyet kell adni a Biden-kormányzatban. Nyilatkozatát elemzők úgy értékelték, mint nyomásgyakorlást Joe Bidenre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.