A volt kormányfő szerint csalás történt a thaiföldi választásokon

Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök szerint az országot irányító katonai junta nagyszabású választási csalást követett el. Az egykori kormányfő a The New York Times című amerikai napilap egy hétfői cikkében arról beszélt, hogy a vasárnapi thaiföldi parlamenti választásokon számos manipuláció történt.

Forrás: MTI2019. 03. 25. 23:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt miniszterelnök a Prajuth Csan-Ocsa tábornok által irányított katonai vezetés szemére vetette: „Nincs bennük semmilyen szégyen. Mindenáron hatalmon akarnak maradni”.

Thakszin Sinavatrát a katonaság buktatta meg 2006-ban, ezt követően menekült külföldre. Mialatt külföldön élt, továbbra is számottevő szerepe volt a thaiföldi politikában.

A Sinavatrához köthető Pheu Thai párt a második helyen, míg a thaiföldi katonai rezsim támogatását élvező Falang Pracsarat az első helyen áll a helyi választási bizottság közlése szerint.

A legutóbbi információk szerint azonban a Pheu Thai párt szerzett több helyet a parlamentben: a választási bizottság hétfőn közzétett előzetes eredményei szerint a Pheu Thai 137, a Falang Pracsarat pedig 97 mandátumot szerzett.

A végleges eredmények közzétételére azonban még várni kell, a választási bizottság mind ez idáig csupán részleges eredményt közölt. Emellett a bizottság egyelőre időt kért, hogy kivizsgálja az ellenzék választási szabálytalanságokra vonatkozó vádjait.

Sinavatra mindenekelőtt azt bírálta, hogy a katonai junta által létrehozott választási bizottság elhalasztotta az eredmények közzétételét. Elmondása szerint az ország egyes térségeiben kétszer annyi szavazatot számláltak, mint amennyi választó volt. Gyanúsnak nevezte továbbá, hogy mintegy kétmillió szavazatot nyilvánítottak érvénytelenné.

A 2014-ben kezdődött thaiföldi katonai puccs óta először került sor parlamenti választásra vasárnap. A mintegy 51,4 millió választásra jogosult állampolgár az ország 77 tartományának több mint 93 ezer szavazóhelyiségében adhatta le szavazatát. Több mint száz párt jelöltjei versengtek az 500 tagú thaiföldi parlament képviselői helyeiért.

A 2014. február 2-án tartott előrehozott választást a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt bojkottálta, eredményét pedig az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolt Jinglak Sinavatra miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Az új választást júliusra tűzték ki, de már nem tartották meg, mert 2014. május 22-én a zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére a katonaság átvette a hatalmat. A miniszterelnöki tisztséget a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-Ocsa tábornok vette át, amire IX. Ráma király áldását adta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.