A volt Szovjetunió területén is egyre több a beteg

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt péntekre az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma.

Forrás: MTI2020. 03. 27. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A vírus okozta Covid-19 járvány 85 orosz régióból immár 58-ban ütötte fel a fejét. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak.

Oroszország – a külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállításától eltekintve – péntektől megszüntette a légiutas-forgalmat a külvilággal. Vlagyimir Putyin elnök jövő hétre az alapszolgáltók kivételével az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot hirdetett meg csütörtökön.

Nyikolaj Gubenkót, a parlamenti alsóház egyik alelnökét pénteken a feleségével együtt az új-moszkvai járványkórházba szállították koronavírus-fertőzés gyanújával. Hétfőn a duma összes képviselőjét koronavírus-tesztnek vetik alá.

Ukrajnában egy nap alatt 62-vel 218-ra nőtt péntekre az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, eddig öten haltak bele a betegségbe, és négyen gyógyultak ki belőle.

Covid-19 mebetegedést diagnosztizáltak Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnöknél, az országos rendőrfőkapitány helyettesénél – hozta pénteken nyilvánosságra Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes. Elmondta, hogy Kriscsenko állapota kielégítő, feladatait távmunkában látja el.

Szerhij Komiszarenko akadémikus, az egyik neves ukrajnai biokémiai intézet igazgatója az 1+1 televízió műsorában kijelentette, hogy a fertőzöttek száma valójában a hivatalosan közöltnek 8-10-szerese lehet. Ez nem azt jelenti, hogy a kormányzat eltitkolja az adatokat, hanem arról van szó, hogy sok fertőzött egyelőre nem mutat tüneteket, illetve sokakat nem teszteltek – magyarázta.

Szvjatoszlav Protasz volt országos tiszti főorvos az Obozrevatyel hírportálnak adott interjújában úgy vélte, hogy Ukrajnában két-három hét múlva tetőzhet a megbetegedések száma, utána a megszerzett immunitásnak és a nyár közeledtével egyre melegebb időjárásnak köszönhetően várhatóan gyorsan csökkenésnek indul. Figyelmeztetett arra, hogy ősszel ismét visszatérhet a járvány.

A koronavírus-világjárványa miatt külföldről hazatérő ukránok az elmúlt napokban a határ átlépésekor nyilatkozatot írtak alá, amelyben vállalták, hogy önként 14 napot karanténban töltenek – közölte Anton Herascsenko az 1+1 tévécsatorna műsorában. A rendőrség a határőrségtől megkapja az adatokat a hazatérőkről, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi őket, hogy betartják-e az intézkedést. Hozzátette, hogy a lakosság is tehet bejelentést telefonon az önkéntes karanténra vonatkozó előírás megsértőiről.

Annak hírére, hogy pénteken a nap végéig lezárják a határokat minden beutazó előtt, az elmúlt napban tömegével keltek át ukránok az ország nyugati határain. Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője pénteken arról tájékoztatott, hogy előző nap több mint 18 ezer ukrán állampolgár érkezett haza – többségük Lengyelországból –, közülük több mint 6,5 ezren gyalog érkeztek az európai uniós országokból a határátkelőkhöz, és buszokkal szállítottak át őket az ukrán hatóságok. Pénteken délig már csaknem 7,4 ezren érkeztek gyalogosan a lengyel-ukrán határátkelőkhöz. A külügyminisztérium csütörtök esti adatai alapján csaknem 15 ezer olyan ukrán maradt még külföldön, aki jelezte hogy haza kíván térni, de számuk folyamatosan változik – közölte a tárca pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére. A tárca közölte, hogy eddig több min 94 ezren tértek haza a minisztérium segítségével.

Az ukrán elnöki hivatal felhívással fordult az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakóihoz, amelyben arra kérte őket, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatosan tájékozódjanak az ukrán hatóságok hivatalos oldalairól. A Krim.Realii helyi hírportál Ihor Csemondanov krími egészségügyi miniszterre hivatkozva arról számolt be, hogy a félszigeten több mint ezren vannak tüdőgyulladással kórházban, ami a tisztségviselő szavai szerint a Krím viszonylatában hatalmas szám.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.