A vöröskereszt a líbiai helyzet romlására figyelmeztet

A sűrűn lakott tripoli lakónegyedek biztonságának súlyos romlására figyelmeztetett csütörtökön a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Forrás: MTI2019. 04. 25. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi szervezet közleménye szerint az itt található kórházakban nincs elég orvosi felszerelés, és az orvosok munkáját nehezíti a vízhiány és a gyakori áramkimaradás is. „Elengedhetetlen, hogy a kórházak, az egészségügyi létesítmények, az egészségügyi személyzet és a sebesülteket szállító járművek biztonságosan végezhessék a munkájukat” – figyelmeztet a közlemény.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentése szerint eddig legalább 220-an haltak meg és 1066-an sebesültek meg a több mint két hete tartó harcokban.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok és Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) elnevezésű fegyveres csapata április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros, Tripoli – ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hétvégén a tripoli vezetéshez hű milíciák ellentámadást indítottak az LNH ellen. A The Lybia Observer című, angol nyelvű újság tudósítása szerint az egységkormány szóvivője, Muhanned Júnisz szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: addig nem tárgyalnak a tűzszünetről, amíg végső vereséget nem mértek az LNH fegyvereseire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.