Adócsalás gyanúja miatt lemond a cseh egészségügyi miniszter

A világjárvány kezdete óta a Babiš-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Prague Morning2021. 05. 25. 13:36
BLATNY, Jan; BABIS, Andrej
Prága, 2021. április 7. Petr Arenberger új egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Prágában 2021. április 7-én. Andrej Babis miniszterelnök a nap folyamán menesztette tisztségébõl Jan Blatny egészségügyi minisztert, a szaktárca új vezetõje Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtech parlamenti képviselő veszi át

– közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Petr Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette, hogy többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel. Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.

Prága, 2021. április 7.
Petr Arenberger április óta állt az egészségügyi tárca élén.
MTI/EPA/Martin Divisek

– Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka

– indokolta az egészségügyi miniszter távozását Babiš az újságíróknak. Úgy vélte: Arenberger alábecsülte azt, hogy „a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni”, mint a többi polgárokét.

A politikust nemrég azzal vádolták, hogy több milliónyi bevételt rejtett el az adóbevallásában. A Seznam TV televíziós csatorna értesülései szerint Arenberger több millió koronát keresett új gyógyszerek klinikai vizsgálataival, és ezeket a tevékenységeket illegálisan, kereskedelmi engedély nélkül végezte. A politikus továbbá azt állítota, hogy kozmetikai szolgáltatások céljára ellenőrizte a készítményeket. A cseh törvények szerint a kereskedelmi engedély részeként és a közéleti személyiségeknek – beleértve a politikusokat is – kötelességük nyilvánosságra hozni üzleti tevékenységükből származó jövedelmüket. A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy kórházigazgatóként a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.

– Ezeknek a tevékenységeknek nem csak bevételei vannak, hanem nagyon magas költségei is. A projektekben minden munkatársat, koordinátort ki kell fizetni és további kiadások is vannak

– magyarázta korábban Arenberger, aki a nyilvántartások szerint 2001 óta saját klinikát is működtet, melynek bevételei évről évre növekednek.

Babiš elmondta: Arenberger leváltását még nem beszélte meg a Miloš Zeman elnökkel, de úgy véli, az államfőnek nem lesz ellenvetése. Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását. Az egészségügyi tárca élére visszatér Adam Vojtěch, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról. Babiš elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtěch-hel, aki tavaly szeptember 21-i távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta, noha akkoriban meglehetősen sok kritikát kapott a kormányfőtől. A 2017-ben hivatalba lépett Babiš-kormánynak eddig egyébként négy egészségügyi minisztere volt: Vojtěch után Roman Prymula töltötte be a posztot, akit egy hónappal később Jan Blatný váltott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.