Agresszív abortuszpárti tüntetők miatt fordultak a miniszterelnökhöz

Levélben kérte a lengyel médiatanács vezetője, Krzysztof Czabański a miniszterelnököt arra, hogy a hatóságok és a rendvédelmi szervek biztosítsák az újságírók biztonságát, a tüntetéseken pedig lépjenek fel az őket érő agresszió ellen – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 07. 14:55
null
Varsó, 2021. január 29. A Nõk Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái és támogatói a beteg magzatok mûvi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Varsóban 2021. január 28-án. A hatályos szabályok szerint ezentúl csak nemi erõszak, vérfertõzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztetõ terhesség esetén lehet abortuszt végezni Lengyelországban. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel médiatanács vezetője azt írta a levelében, hogy az elmúlt időszakban többször is támadásokat kellett elszenvedniük az újságíróknak a Strajk Kobiet (Nők Sztrájkja) tüntetői részéről. Felidézi, hogy a január végi, a lengyel alkotmánybíróság abortuszeljárást szigorító rendelete elleni demonstráció résztvevői tettleg bántalmazták Poznańban a közszolgálati rádió helyszínről tudósító munkatársát.

A tüntetők a rádió épületét is megrongálták, a szervezők pedig – olvasható lengyel sajtóhírekben – nyilvánosan az újságírók elleni erőszakos fellépésre és szerkesztőségeik megrongálására szólítottak fel.

Egy másik példa az újságírók ellen intézett atrocitásokra, amikor Varsóban az abortuszt támogató tüntetők egy csoportja a Nemzeti Média (Mediów Narodowych) stábját támadta meg, eszközeiket megrongálta. A gyerekkora óta hallókészüléket hordó riporternő fülébe pedig közvetlen közelről, megafonból belekiabáltak, ő orvosi ellátásra szorult emiatt.

Az újságírók elleni erőszak kiszámíthatatlan következményekkel járhat – figyelmeztetett Mateusz Morawieckinek írt levelében Czabański.

A lengyel miniszterelnök a médiatanács vezetőjének írt válaszában elítéli az abortuszpárti tüntetők újságírók elleni támadásait.

Morawiecki a válaszában azt írja: maga is aggódik az újságírók elleni agresszió miatt, és hangsúlyozta, hogy az újságírók biztonságának kérdése alapvető fontosságú, az a szólásszabadság és a lengyel közélet alapja.

Leszögezte, hogy a belügyminisztérium és a rendőrség határozott lépéseket tesz a jövőben az újságírók biztonságáért a tüntetések során. Arra is figyelmeztetett, hogy az elkövetőknek súlyos következményekkel kell szembenézniük.

A Strajk Kobiet feminista mozgalom által Varsóban szervezett, mintegy ezerfős, január 29-i abortuszpárti tüntetésen összecsapásokra került sor a résztvevők és a rendezvényt biztosító rendőrök között. Noha a külföldi sajtóban inkább az terjedt csak el, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, lengyel hírforrások a rendőri szerveket idézve agresszív tüntetőkről számoltak be.

Nyilvánosságra került egy videó is, amelyen egy, a tüntetőket vezető busz látható, amint megpróbálja megkerülni a rendőri sorfalat, lehúzódik, de nem áll meg, a sofőr a dudát nyomva, lépésről lépésre „tolja” közvetlenül maga előtt a haladását akadályozni próbáló rendőröket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.