Akadozik az oltóanyag-szállítás Olaszországban

A kormány jogi eljárást indíthat a Pfizer amerikai vakcinagyártóval szemben.

2021. 01. 21. 14:03
null
Nápoly, 2021. január 8. Egészségügyi dolgozók sorban állnak, hogy megkapják az új koronavírus elleni oltást Nápolyban 2021. január 8-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli gyorsaság után megtorpant az oltási kampány, akadozik a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány utánpótlása Olaszországban. A Pfizer–BioNtech gyártóval kötött szerződés szerint az ország heti 470 ezer oltóanyagra jogosult.

A héten azonban 29 százalékkal kevesebb érkezett az országba,

a további hetekben pedig további csökkenésekre lehet számítani. A szállítmány nemcsak csökkentett darabszámmal, hanem különböző napokon érkezhet. Hétfőn 103 ezer dózis, a későbbiekben pedig a 294 ezer helyett csak 53 ezer adag oltóanyag jutott Olaszországnak.

A nemzeti oltóprogram jelentős módosítására volt szükség, de még így megoldhatatlan 54 ezer egészségügyi dolgozó második dózishoz juttatása. Az oltási program átalakításával a második oltásra várakozókat részesítik előnyben, az új oltások ütemét pedig lassítják.

Egészségügyi dolgozók állnak sorban, hogy megkapják az új koronavírus elleni oltást Nápolyban 2021. január 8-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

A Moderna-vakcinaszállítmány némi enyhülést hozhat azon tartományoknak, amelyek már teljesen kifogytak az oltóanyagból. A tartományok közötti szolidaritás elengedhetetlenül szükséges a jelen pillanatban. A tartalékokkal rendelkező régiók átengedik a rendelkezésükre álló vakcinákat azon tartományoknak, amelyeket az oltóanyag kifogyása veszélyeztet, hogy az egészségügyi dolgozók második dózisát biztosítani tudják.

A lassított ütemezés következtében késéssel kezdik a nyolcvan év felettiek és a négyszázezer onkológiai beteg oltását is, akiket az eredeti terv szerint március végére biztonságba kellett volna helyezni.

Nemcsak a vakcina hiányzik, hanem az oltásokra való jelentkezés is egyelőre megoldatlan. Az idősek és rokonaik a háziorvosoktól remélnek pontos eligazítást. Az egészségügyi minisztérium garantálja, hogy telefonos szolgálaton, illetve digitális felületeken is lehetőség lesz az előjegyzésre, a rendszer azonban egyelőre működésképtelen.

– A fennakadások és bonyodalmak tisztázására az olasz kormány általános jogi osztálya mérlegeli, milyen jogi eljárást indíthat a Pfizer oltóanyaggyártóval szemben, pár napon belül pedig a tettek mezejére lép

– jelentette be Domenico Arcuri járványbiztos a Roberto Speranza egyészségügyi miniszterrel és a tartományok kormányzóival folytatott tárgyalásokat követően.

A járványbiztos hihetetlennek nevezte a késedelmeket, és a hiányok azonnali pótlását követeli az amerikai gyártótól. A megcsúszott szállítmányokért jogi felelősségre vonható a gyártó – írja a Corriere della Sera napilap. A szerződés szövege három hónapos határidő alatt 8 millió 749 ezer vakcina leszállítását garantálja. Amennyiben ez teljesületlen marad, a hiányzó vakcinák árának a húsz százalékát kell visszatérítenie, amelyért az Európai Unió 12 eurót fizetett. A fenti adatokat tekintve az olasz kormány jogi lépése a jelen pillanatban nem indokolt, hacsak nem ragaszkodik a szerződés azon kikötéséhez, mely arról szól, hogy

az utánpótlás esetleges késéséről a cég köteles időben értesíteni az ország illetékes hatóságait.

Hajléktalanokat oltanak a Vatikánban

– Elkezdődött a hajléktalanok oltása a Vatikánban – jelentette be Matteo Bruni, a szentszéki sajtóterem igazgatója. Eddig 25 személy kaphatta meg az oltást, akik a pápai alamizsnahivatal állandó lakói, a későbbiekben további állandó lakhelynélküliek is igényelhetik a vakcinát. Az apostoli kihallgatások impozáns termét, a Szent VI. Pál pápáról elnevezett csodálatos aulát a Vatikán oltópontjává alakították át a járvány idejére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.