Akasztott babákkal követelik függetlenségüket a katalánok

A híres svéd főepidemiológus tudatosan AstraZeneca-vakcinával oltatta be magát. Fiktív álláspályázatokkal vizsgálják a munkakeresők elleni diszkriminációt Belgiumban. A francia fehérneműboltok női bugyikat küldtek tiltakozásul a miniszterelnöknek. A katalán nacionalista pártok függetlenségükért harcolnak.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 20. 13:04
null
Az Együtt Katalóniáért és a Népi egység pártok egyik autópálya-hídon fellógatott kitömött babákat lógattak fel tiltakozásuk jeléül Fotó: Ramon Espadaler Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres svéd főepidemiológus tudatosan AstraZenecával oltja be magát

Svédországban március vége óta nem oltanak 65 év alattiakat AstraZeneca-vakcinával, mivel néhány esetben bizonyítottan az oltóanyag miatt alakult ki vérrögképződés. A svédországi járványkezelés kapcsán világhírre szert tevő Anders Tegnell országos főepidemiológus szombaton töltötte be a 65. életévét, hétfőn pedig beadatta a brit–svéd oltóanyagot magának.

„Azt a fontos üzenetet szeretném küldeni, hogy az Astra egy nagyon jó vakcina a 65 felettieknek” – mondta a szakember.

Közben napvilágot látott az a helyi rendelet, amellyel megtiltották Stockholm megyében, hogy az oltás beadása előtt a páciens tudomást szerezhessen arról, melyik vakcinát kapja. Svédországban a napokban kezdték meg a 60 év felettiek oltását.

Forrás: SVT, TV4

Fiktív álláspályázatokkal vizsgálják a diszkriminációt Belgiumban

Belgium flamand kormánya fiktív álláspályázatok beküldésével fogja felmérni és elemezni a munkakeresőkkel szemben megnyilvánuló diszkrimináció mértékét és jellegét a belga gazdaság 33 szektorában. A projektben dolgozók valós álláshirdetéseire fognak fiktív pályázatokat beküldeni. A beadott pályázatok szakmai szempontból nagyon hasonlók, de a személyes adatok szempontjából viszont markánsan eltérők lesznek, így a vizsgálatot végző csapat elemezni tudja, hogy a pályázatok mely eltérő elemei lehetettek a pozitív vagy negatív válasz kiváltó okai.

A vizsgálat megfigyelései és következtetései csak a kiindulópontot fogják jelenteni, ugyanis a tanulságok alapján lehet majd a válaszlépéseket kidolgozni a munkaerőpiacot jellemző diszkrimináció megszüntetésére.

Forrás: The Brussels Times

A francia fehérneműboltok bugyikat küldtek a miniszterelnöknek

Összefogtak a franciaországi fehérnemű üzletek tulajdonosai, hogy tiltakozzanak az alsóneműboltokra vonatkozó zárvatartási rendelet kapcsán. Franciaországban jelenleg csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva a koronavírus-járvány korlátozásai miatt. Jean Castex francia miniszterelnök a női fehérneműt nem tekinti elsődlegesen fontos árucikknek, így a „bugyiakció” névre keresztelt megmozdulásban az alsóneműárusok 80 női bugyit küldtek Jean Castexnek.

Az akcióban résztvevők azt akarják elérni, hogy a fehérneműboltok is kinyithassanak. „Ha a virágárusok, könyvesboltok és a lemezboltok kinyithatnak, akkor a bugyiboltok miért nem? Ez igazságtalanság!” – vélekednek a tiltakozók.

Forrás: actu.fr

Akasztott babákkal követelik a függetlenséget a katalánok

A Katalónia elszakadásáért küzdő kis pártok, köztük a republikánusok, az Együtt Katalóniáért és a Népi egység pártok több autópályahídon is kitömött babákat lógattak fel, „Első figyelmeztetés: 52 százalék függetlenséget akar” felirattal.

A babákkal arra utaltak, hogy a katalán parlamentben helyet foglaló pártok több mint fele a régió függetlenségét akarja. A katalán rendőrség, a Mossos eltávolította a figurákat a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt. Jelenleg keresik a felelősöket.

Forrás: El Mundo

(Borítókép: Az Együtt Katalóniáért és a Népi egység pártok egyik autópályahídon kitömött babákat lógattak fel tiltakozásuk jeléül Fotó: Twitter/Ramon Espadaler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.