Akcióba lendültek a keresztények

Két máltai katolikus szervezet felszólítja a híveket, hogy bizonyos alapelveket tartsanak tiszteletben az európai uniós választás alkalmával.

Zetelaki Réka
2019. 05. 11. 17:00
null
Az egyházak is hallatják hangjukat az EP-kampányban Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét pontos kiáltványt tett közzé pénteken két máltai katolikus szervezet, amelyben felszólítják a híveket, hogy bizonyos alapelveket tartsanak tiszteletben az európai uniós választás alkalmával.

A válásellenes Cana Mozgalom és a Katolikus Hangok Málta elnevezésű szervezet olyan értékek mellett foglalt állást, mint az emberi méltóság, az élethez való jog a fogantatástól egészen a természetes halálig, a fiatal családok támogatása, vagy annak szorgalmazása, hogy a szülők a vallásos alapelveknek megfelelően nevelhessék gyermekeiket. A szervezetek hangsúlyozták, hogy az Európai Parlament megválasztása nem helyi ügy, ugyanis a megfelelő képviselők parlamentbe kerülése erősen befolyásolja Európa jövőjét.

Nem csak Máltán jellemző, hogy vallásos szervezetek óvatosan próbálnak politikai kérdésekben állást foglalni. „A politika túl fontos ahhoz, hogy a politikusokra hagyjuk, mondta egyszer Charles de Gaulle volt francia elnök. Ezzel is ösztönzök mindenkit az uniós szavazásra!” – írja Twitter-üzenetében az Európai Evangéliumi Szövetség (EEA) brüsszeli vezetője, Arie atya. A szervezet vezetősége kiemelte, az unió alapítóit, Robert Schumant, Konrad Adenauert és Alcide De Gasperit keresztény értékek motiválták abban, hogy egy békén és együttműködésen alapuló politikai szervezetet hozzanak létre a nemzetek között.

A katolikus püspökök is többször hallatták hangjukat a kérdésben, Romániá­ban például április közepén szólaltak fel, hogy felhívják a figyelmet a választások jelentőségére. „Az uniós voksolás nyomán a tagállamok közötti kapcsolat gyengülhet vagy erősödhet. Az állampolgárok jobban összefoghatnak vagy távolodhatnak egymástól” – írták közös állásfoglalásban. A vallásos csoportok proaktív hozzáállását jól mutatja, hogy a keresztény választópolgárok számára egy oldalt is létrehoztak: a (Hit a szavazatodban) Faith in your vote elnevezésű honlap segíti megtalálni azokat az EP-jelölteket a saját országukban, akik az ő meggyőződéseiket képviselik az uniós választáson.

Az egyházak is hallatják hangjukat az EP-kampányban
Fotó: Éberling András

Európában több mint 400 millió ember szavazhat a közeledő uniós választásokon, és a lakosság közel fele katolikusnak vallja magát, így egyáltalán nem elhanyagolhatók a vallási vezetők tanácsai. „A britek nélkül a katolikusok közel hatvan százalékát teszik majd ki az unió lakosságának”, emeli ki az amerikai National Catholic Reporter.

Egyes politikai ügyekben persze akadnak eltérések az országok vallási vezetői között is: kényes például a menedékkérők befogadásának témája, amely mellett Ferenc pápa már többször állást foglalt. „Az egyház általánosan pozitívan viszonyul a befogadáshoz, de abban eltérők a vélemények, hogy mi az integráció megfelelő formája” – fogalmazott Piotr Mazurkiewicz lengyel szakértő, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa brüsszeli bizottságának volt főtitkára.

Kiemelte, bár megvan a szándék az álláspontok egyeztetésére, a remények és az elvárások különböznek. A befogadás kérdése mellett a gyűlölet elutasítása is szerepet kapott a kampányban: tegnap harminc csoport, köztük jótékonysági és civil szervezetek közös állásfoglalást jelentettek meg. Ebben a gyűlöletbeszédet alkalmazó politikusok és a megosztó vélemények ellen szólították fel a lakosságot.

Bár sokszor a médiában összekapcsolják az egyházat a jobboldali pártokkal, az euroszkeptikus vagy radikálisnak nevezett pártok erősödése a katolikus vezetőkben is ellentétes reakciókat vált ki. „Egyes püspökök riadót fújnak, mások optimistán látják a kérdést” – mondta Mazurkiewicz. „A valódi radikális, szélsőséges csoportosulás alapvetően távol áll a keresztény értékektől, és nehéz azt mondani, hogy az egyház reményeket fűzhetne ezekhez a pártokhoz. De az látható, hogy ezek a politikai erők bizonyos kérdésekre érzékenynek bizonyultak, és jelzik, hogy az elitnek fel kell ébrednie azt követően, hogy évtizedekig aludt” – fogalmazott a püspöki tanács volt főtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.