Aktivisták rombolják az 5G-tornyokat Hollandiában

Nagy-Britannia után Hollandiában is megjelentek azok az aktivisták, akik az új, 5G-nek nevezett távközlési technológia pusztítását jelölték ki célul és megrongáltak több átjátszóállomást.

2020. 04. 12. 12:01
Mobile phone masts vandalized in Britain
epa08355737 A zoom burst shows a 5G network poster in London, Britain, 10 April 2020. According to reports, at least 20 mobile phone masts across Britain are believed to have been vandalised and government and telecom sources are increasingly concerned about the impact of conspiracy theories linking coronavirus to 5G networks. Britons can only leave their homes for essential reasons or may be fined, in order to reduce the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Fotó: FACUNDO ARRIZABALAGA Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„F***5G„ – állt abban az üzenetben, amelyet egy Groningen melletti adótorony megrongálása után hagytak az aktivisták, festékfújóval jelezve mélységes ellenérzésüket a szerintük veszélyes technológiával szemben. A jelenség ugyan nem új, de Hollandiában nagyjából két hete tart az RT összeállítása szerint.

Az elméleti háttér szerint az 5G kiforratlan és nem ismert veszélyeket jelent az élővilágra nézve, madarakat és méheket veszélyeztet, ezért szükséges állampolgári eszközökkel az ultragyors internetkapcsolatot biztosító tornyok megrongálása. Az 5G területén piacvezető a Huawei kínai telekommunikációs cég, így feltehetően a veszélyek kiemelése annak az üzleti-hatalmi viszálynak az eredménye, amelyben a Huawei riválisai igyekeznek tönkretenni a kínai társaság renoméját.

Rob Bongelaar, a tornyok felépítését végző Monet Alapítvány vezetője közölte, a fertőzés idején az egészségügyi hálózatnak hatalmas szüksége van a gyors internetre, ám ezt néhány aktivista tönkreteszi. A toronyrongálók tevékenységére felfigyelt a holland terrorelhárítás is, aggasztónak nevezve az eseményeket. Korábban Nagy-Britanniában terjedtek olyan pletykák, amelyek kapcsolatot véltek felfedezni az 5G és a koronavírusjárvány között, s ezért próbálták lerombolni az átjátszótornyokat. Ott március folyamán több tornyot is felgyújtottak ismeretlenek.

A terrorelhárítás külön csoportba sorolja az ilyen, egy ügy érdekében tevékenykedő aktivistákat, radikális állatvédőket és környezetvédőket, akik szinte bármire képesek szabotázs érdekében. Ilyenek például azok az aktivisták, akik fémforgácsokat rejtenek a kivágásra ítélt fák kérge alá, hogy a láncfűrész kipörgesse azt a vágás idején, megsebezve a kezelőt. Az ilyen esetekből kevés valódi baleset van, de a favágók aggódva végzik a munkájukat a lehetséges veszély miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.