Áldozatokat követelt az iskolai ámokfutás

A lövöldözés nem messze attól a columbine-i iskolától történt, ahol éppen húsz évvel ezelőtt két állig felfegyverzett diák követett el tömegmészárlást, tizenöt embert megölve.

Magyar Nemzet
2019. 05. 09. 10:21
null
Sokkos állapotban a denveri lövöldözés egyik túlélője Fotó: David Zalubowski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolai lövöldözés volt a coloradói Denver mellett helyi idő szerint kedden az Egyesült Államokban; az ámokfutás egy halálos áldozatot követelt, és nyolc sebesültje is van. A lövöldözés nem messze attól a columbine-i iskolától történt, ahol éppen húsz évvel ezelőtt két állig felfegyverzett diák követett el tömegmészárlást, tizenöt embert megölve – jelentette a távirati iroda.

Most, az első lövések eldördülése után az iskola vezetői azonnal értesítették a rendőrséget, amely perceken belül a helyszínen volt. Az iskolát és a környező utcákat lezárták, és bár még eldördültek további lövések is, a két feltételezett elkövetőt azonnal elfogták. Tony Spurlock megyei seriff elmondta: a rendőröknek csak némi dulakodás után sikerült lefegyverezniük a két lövöldözőt, akik mindketten az iskola diákjai. A halálos áldozat az iskola egy 18 éves fiú-diákja. Több sebesült állapota is válságos, közölték.

Sokkos állapotban a denveri lövöldözés egyik túlélője
Fotó: Reuters

– Megrázó, hogy ez és a környező közösségek túlságosan is jól ismerik e gyűlöletes és szörnyűséges erőszakot – fogalmazott közleményében a Fehér Ház. Colorado kormányzója, Jared Polis a Twitteren fejezte ki együttérzését. A rendőrség megindította a nyomozást az ügyben. A szóban forgó iskolát – más, közeli oktatási intézményekhez hasonlóan – április 17-én egyszer már lezárták, mert egy Floridából érkezett tinédzserlány azzal fenyegetőzött, hogy a columbine-i tragédia évfordulóján tömegmészárlást követ el. A lány később agyonlőtte magát.

BRAZIL LAZÍTÁS

Ismét lazította a fegyver- és lőszervásárlás szabályait Jair Bolsonaro, Brazília radikális jobboldali elnöke. Az új rendelet a bürokratikus akadályokat hivatott visszaszorítani a fegyverpiacon, megnyitva az import előtti lehetőségeket is. Eddig ugyanis nem lehetett olyan külföldi fegyvert forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak. A rendelet jelentősen emeli a vásárolható lőszerek számát is: eddig a fegyvertartók évente legfeljebb ötven lőszert vásárolhattak, mostantól ötezret. A nagy kaliberű és automata fegyverekhez, amelyeket csak a rendfenntartó erők tagjai használhatnak, ezer lőszer vehető. – A közbiztonság otthon kezdődik – jegyezte meg Bolsonaro, akinek választási programjában kiemelt helyet kapott a burjánzó bűnözés elleni fellépés. Az év elején az új elnök már lazított a fegyverhez jutás feltételein. Eltörölte azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kellett, miért van szüksége erre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező, ha valaki fegyvert akar vásárolni. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.