Algéria cseberből vederbe jutott

Nyolc hónapja már, hogy megbukott az Algériát húsz évig irányító Abd el-Azíz Buteflíka, a diktátor távozása azonban nem oldotta meg egy csapásra a gondokat. Az észak-afrikai országban holnap elnökválasztást tartanak, de a nép inkább az utcán, mint a szavazófülkékben hallatja hangját.

Forrás: MTI2019. 12. 10. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nappal az algériai elnökválasztások előtt a bíróság példát statuált. Két egykori miniszterelnököt is börtönbüntetésre ítéltek: Ahmed Oujahía 15 évet, Abdelmalek Szellál 12 évet kapott korrupció miatt. Rajtuk kívül még az előző rendszer több vezető politikusát, üzletemberét is rácsok mögé küldték.

Korábban már a Buteflíka-rezsimet kiszolgáló számos magas rangú tisztségviselőt elítéltek, köztük a diktátor testvérét, Szaíd Buteflíkát, aki állítólag a valódi hatalmat gyakorolta, miután az elnök stroke-ot szenvedett. Az üzenet egyértelmű: nem hagyják futni az előző rendszer korrupt vezetőit.

A gond csak az, hogy a tüntetések Buteflíkát buktatták meg, a hatalmi elitet nem. Az igazi számonkérés elmaradt, a bíráló hangok szerint Ahmed Gáíd Szálah vezérkari főnök az eseményeket csak arra használja fel, hogy bosszút álljon korábbi rosszakaróin. A holnapi elnökválasztás öt jelöltje is mind fontos tisztséget töltött már be az előző rezsim alatt, többen „kirakatkihívóként” még Buteflíka többszöri újraválasztásához is asszisztáltak.

A két legesélyesebb jelölt, Abdelmadzsíd Tebbune és Ali Benflísz például mindketten kormányfőként szolgáltak korábban. Valódi „ellenzéki”, azaz a hatalmi eliten kívüli jelöltnek indulni sem volt esélye. Egyrészt azért, mert az előző rendszer leghangosabb bírálói már korábban emigráltak az országból, de őket most sem látják szívesen. Másrészt mert a szükséges támogató aláírások megszerzéséhez képtelenül rövid ideje, alig másfél hónapja volt a vállalkozóknak.

Algériában most először televízióban vitatkozhattak a jelöltek, és volt is, aki a tüntetők követeléseinek végrehajtására tett ígéretet. A France24 és a török közszolgálati TRT riportjai szerint azonban az embereket az utcán túlságosan nem hatotta meg a kampány, sokan inkább focimeccset nézték a politikai műsor helyett. Beszámolók szerint általános a csalódottság, a legtöbben biztosak benne, hogy a hatóságok majd kényük-kedvük szerint elcsalják a szavazást, ahogy Buteflíka is mindig 80-90 százalékkal nyert.

Az utcára vonuló emberek a választás elhalasztását, a régi hatalom teljes kisöprését követelik, és a voksolás bojkottjára szólították fel a népet. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a hatóságok már több száz embert vettek őrizetbe, bár legtöbbjüket még aznap ki is engedték.

Mivel a hadsereg viszont kitart amellett, hogy szükség van az elnökválasztásra, hogy normalizálódjon a helyzet, így legfeljebb az alacsony részvétel borítékolható. Kérdés, hogy egy ilyen gyenge legitimációjú hatalom mellett folytatódnak-e a tüntetések és megmaradnak-e az eddigi békés mederben. Algéria stabilitása a déli szomszédságban Európának is elemi érdeke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.