Algériában diákok százai követelték Buteflika elnök azonnali lemondását

Diákok százai vonultak kedden Algír utcáira Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök azonnali lemondását és rendszerváltást követelve.

Forrás: MTI2019. 04. 02. 18:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A február 22-én kezdődött tömegtüntetések szervezői szerint „semmin sem változtat” Buteflika hivatalának hétfői közlése, miszerint a húsz éve hatalmon lévő államfő még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását. „Ami számunkra fontos, hogy nem fogadjuk el az ügyvivő kormányt. Folytatjuk a békés tüntetéseket” – jelentette be Musztafa Búsási, egy helyben ismert ügyvéd és emberi jogi aktivista.

Megfigyelők szerint az államfői hivatal hétfői bejelentése nem oldotta a belpolitikai feszültséget az országban. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy mindez csak egy személyesen kiválasztott utód, nem pedig egy demokratikus hatalomátadás előtt kövezi ki az utat.

Kedden ismét diákok vonultak békésen Algír belvárosában vezetők új nemzedékének hatalomra kerülését követelve.

„Rezsimváltást akarunk” és „Nem akarjuk Buteflikát vagy Szaidot”, a testvérét – skandálta a tömeg.

Eddig egy ellenzéki párt, az Iszlamista Mozgalom a Békés Társadalomért (MSP) reagált az elnöki hivatal hétfői közlésére. Az MSP szerint Buteflika távozása valós reformok nélkül a tüntetők követeléseinek semmibe vételét jelenti. „Ez olyan intézkedés, amely a politikai rendszer fenntartását szolgálja” – hangsúlyozta az MSP közleményében.

Az elnök bírálóihoz csatlakozott Ali Benflisz is, aki 2000-től 2003-ig az ország kormányfője volt. Szerinte Buteflika lemondása csak egy első lépés, de félő, hogy az intézkedés következtében hatalmon maradhat a politikai elit, amellyel szemben bizalmatlanok a tüntetők. Benflisz mindenekelőtt Buteflika testvérére, az elnöki tanácsadóként közreműködő Szaidra utalva olyan „alkotmányon kívüli erőket” kifogásolt, amelyek az ország ügyeit próbálják befolyásolni.

Benflisz keddi nyilatkozatában kiállt a hadsereg és Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök mellett. Mint mondta, az országban az alkotmányosságnak egyetlen védőbástyája maradt, ez pedig „a hadsereg, oldalán az algériai néppel”.

Szakértők szerint egyre fokozódik a szembenállás Buteflika megmaradt támogatói és a befolyásos vezérkari főnök között, aki a múlt héten az elnök alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.