Állampolgárság: rugalmasabb ukrán álláspont

Magyar Nemzet
2019. 09. 28. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kettős állampolgárság ukrajnai törvényesítése mellett foglalt tegnap állást Dmitro Kuleba európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott interjúban. – Nem nyilatkozhatok az egész kormány nevében, de személyes me­ggyőződésem, hogy a kettős állampolgárságra megérett az idő, és az megfelel Ukrajna érdekeinek – mondta a távirati iroda jelentése szerint. Hangsúlyozta ugyanakkor, ez nem vonatkozik az orosz állampolgárokra. Az interjúban Kuleba körvonalazta, hol húzódik a „vörös vonal” Magyarország és Ukrajna viszonyában, kiemelve: Volodimir Zelenszkij elnök kész a párbeszédre Budapesttel.

A miniszterelnök-helyettes szerint hazánknak minden joga megvan arra, hogy támogassa a nemzeti kisebbségéhez tartozókat, Ukrajna viszont őket mindig is saját állampolgárainak fogja tekinteni, „minden jogukkal és kötelességükkel”. –

Mindig vannak vörös vonalak, de én szélesebbre tekintenék ki, mint az oktatási törvény. A legfontosabb vörös vonal az, hogy a magyar nemzetiségű ukránok Ukrajna állampolgárai – szögezte le Kuleba, hozzátéve: „Nem kényszeríthetünk vagy kötelezhetünk embereket arra, hogy megtanuljanak ukránul, bár ha Ukrajna állampolgárai, képeseknek kell lenniük arra, hogy kommunikáljanak az államnyelven.” – Egyértelmű, hogy Magyarországnak engedményeket kell tennie, és bizonyos megállapodásra kell jutnunk, hogy mind Ukrajna, mind Magyarország alapvető érdekeit egyaránt figyelembe vegyük – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.