Amerika most a tőzsdén lép fel a kínai vállalatokkal szemben

Az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégeknek meg kell felelniük az auditálás szabályainak.

Mártonffy Attila
2020. 08. 11. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégeknek 2022 januárjáig meg kell felelniük az Egyesült Államok auditálási szabályainak, különben megszüntetik a tagságukat – jelentette ki Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. – Azoknak a kínai és más vállalatoknak, amelyek a jövő év végéig nem felelnek meg teljes mértékben az amerikai átláthatósági előírásoknak, azzal kell számolniuk, hogy kivezetjük őket a tőzsdékről. A könyvelési szabályok mindenkire vonatkoznak – szögezte le.

A bejelentést megelőzően Donald Trump amerikai elnök pénzpiaci munkacsoportja azt ajánlotta megfontolás tárgyául, hogy szigorítsák az amerikai tőzsdei bejegyzések feltételeit a befektetők kockázatok elleni védelmének érdekében a kínai vállalatokkal szemben. Az amerikai pénzügyi felügyelet már évek óta hangoztatja, hogy gondjai vannak az olyan kínai óriásvállalatokkal, mint például az Alibaba e-kereskedelmi óriáscég, amely nem engedi megvizsgálni a könyveit amerikai auditoroknak. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a kínai vállalatok a rejtegetéssel előnyre tesznek szert az amerikai piacon a szabályokat betartó versenytársaikkal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.